V Ljutomeru izvajajo tečaj slovenščine za Ukrajince

Prvi dan se ga je udeležilo šestnajst pribežnikov.

Prlekija-on.net, nedelja, 13. marec 2022 ob 08:41
Tečaj slovenščine za Ukrajince

Tečaj slovenščine za Ukrajince

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je na čelu z ravnateljem Zvonkom Kustecem velikodušno ponudila svoj prostor, da bi tam izvajali tečaj slovenščine za ženske, ki so prišle k nam iz Ukrajine, in za njihove starejše otroke. Tečaj je organizirala Svetlana Oletič. Pri tem ji je pomagala Olga Najzhar. Prvi dan se ga je udeležilo šestnajst pribežnikov. Na tečaju je bila prisotna tudi Jasna Branka Staman, velika humanistka, otroška pisateljica in knjižničarka.

Ukrajinski begunci so naseljeni v različnih krajih: Moravci, Kapela, Rihtarovci, Veržej, Kuršinci pri Mali Nedelji. Precejšnji problem je bil, kako vse pripeljati v Ljutomer in potem odpeljati nazaj domov. Na pomoč je spet priskočila Milica Makoter, ki je organizirala kombi, kateri je pobiral vse ženske z otroki. Točno tako bo vse organizirano naslednje dneve, ko bo tečaj potekal ob torkih in četrtkih od 17.00 do 18.30 ure. Nekatere ukrajinske ženske se še niso udeležile tečaja, saj so morale paziti na svoje mlajše otroke. Obljubile so, da se bodo menjavale pri varstvu in tako izmenično obiskovale tečaj.

"Prvi dan so se Ukrajinke spoznavale med seboj in so celo ugotovile, da kar tri družine prihajajo iz enega mesta Krivoj Rog. Niso se poznale od prej, ker je mesto veliko za dve Ljubljani in še niso imeli priložnosti za srečanje. Srečali pa so se tukaj v Sloveniji. Krivoj Rog je rojstni kraj Volodimira Zelenskega, sedanjega predsednika Ukrajine. Sedaj najbrž na svetu ni človeka, ki ne bi slišal imena tega voditelja, ki je bil nekoč igralec, sedaj pa suvereno in pogumno vodi državo v boju proti ruskemu okupatorju in se nikakor ne misli predati," je ob tem razložila Svetlana.

Na koncu prvega dneva tečaja je vse presenetila Olga Najzhar, ki je pripravila plakete za Milico Makoter, Venčeslava Lihtenvalnerja, Boruta Svatino, Jasno Branko Staman in Svetlano Oletič. Na plaketah je bilo napisano: Zahvala za hiter odziv in organizacijo humanitarne akcije. Hvala za pogum, dobroto in človekoljubno pomoč v času vojne v Ukrajini.

"Izvajanje tečaja je zelo dobrodošlo, ker gre namreč za čimprejšnjo socializacijo Ukrajink in njihovih otrok ter vključevanje v družbo. Vse ženske so izrazile željo, da bi čimprej začele delati in služiti denar, saj nočejo biti odvisne od drugih.
Nihče ne ve, kako dolgo bo trajala ta brezsmiselna vojna. Lahko se razvleče na mesece in celo leta in ves ta čas bodo vsi ti ljudje živeli pri nas v Sloveniji, zato znanje slovenskega jezika še kako potrebujejo
," še je ob tem pojasnila Svetlana.



Več v Kultura in izobraževanje