Kdo se boji črnega moža?

V Knjižnici Ormož so se po dolgem času spet družili na literarnem večeru, in to s Ksenijo Trs, pisateljico in knjižničarko Mariborske knjižnice.

Prlekija-on.net, torek, 15. marec 2022 ob 08:25
Ksenija Trs

Ksenija Trs

V četrtek, 10. marca, smo se v Knjižnici Ormož po dolgem času spet družili na literarnem večeru, in to s Ksenijo Trs, pisateljico in knjižničarko Mariborske knjižnice.

Nekateri se je spominjajo iz obdobja, ko je kot navihan otrok uživala v opazovanju narave na Humu ali iz časa mladosti, ko je srčno in z veliko mero humorja opazovala ljudi in življenje okrog sebe v Ormožu in na Ptuju. Nekateri pa so jo v bistvu spoznali pred kratkim, ko so prebrali njen pri Založbi Pivec izdani avtobiografski roman »Kdo se boji črnega moža?«, polnokrvno zgodbo, ki jo lahko napišeta le življenje in neutrudna borka.

Ksenija Trs

V prvem delu knjige opisuje svoje življenje od spočetja in rojstva, ko se je kot nezakonski otrok rodila materi in »stricu ateku«, vendar sta si oba starša zelo kmalu zasnovala svoji novi družini, v katerih za Ksenijo ni bilo prostora. Humorno iskrivo opisuje svoje življenje s starima staršema, otroške prigode, a tudi življenjske prelomnice kot so soočenje s smrtjo in dozorevanje tekom šolanja vse do četrtega letnika, ko je še kot dijakinja zanosila in se poročila.

V prvem delu romana pisateljica drži v rokah pero in gladko preliva stavke, jih začini z domačimi prleškimi dialogi, opisane dogodivščine v naravi pomirjajo, razveseljujejo in učijo, nato pa sledi preobrat. Pravi, da je izbrala raj, a odprla so se vrata v pekel. V njeno življenje vstopi mož, ki ji zadaja udarce, pripovedovalka se znajde na najgloblji, najtemnejši točki življenja ter v začaranem krogu odhajanja in vračanja, ljubosumja, posesivnosti, agresije in ljubezni. Sooča se z nečloveško revščino, njeno zdravje in zdravje otrok peša. Stavki pripovedi se prelomijo, nežnost je prekinjena, kot da pisateljica v rokah drži namesto peresa nož, macolo, cepin, trga, praska, reže, straši. Mile prleščine ni več slišati.

Ampak kljub vsemu Ksenija dočaka boljši jutri. Novo življenje. Najde stanovanje in službo, ki jo izpolnjuje, spozna ljudi, ki jo navdihujejo. S svojo življenjsko pripovedjo, polno težkih preizkušenj, bralcem vseeno predaja optimizem.

Ksenija Trs

Nagrajena z najvišjo državno nagrado za izjemne uspehe na področju knjižničarstva

Ksenija Trs je že več kot trideset let knjižničarka na bibliobusu Mariborske knjižnice. Znana je po tem, da ima neizmerno rada svoje delo, knjige in ljudi, zato je za svoje predano knjižničarsko delo lani bila nagrajena z najvišjo državno nagrado za izjemne uspehe na področju knjižničarstva, s Čopovim priznanjem za posebne zasluge pri popularizaciji knjižničarstva, krepitvi ugleda knjižničarjev, knjižnic in knjižničarske stroke v javnosti ter za zasluge pri razvoju knjižnične dejavnosti.

V pogovoru z Marijano Korotaj je v ormoški knjižnici obiskovalcem literarnega večera povedala, kdaj in zakaj se je odločila, da svojo zgodbo zapiše, kaj se zgodi s spomini in čustvi, ko so zapisani, kje je črpala moč in pogum, da se je soočila s težkimi preizkušnjami, kaj je zanjo sreča in kako jo najti. Če ste pogovor zamudili, vzemite v roke knjigo, odgovori so skriti tudi med njenimi vrsticami.

Marijana Korotaj, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje