Krava Linda skotila trojčke bikce

Mali trije bikce se hranijo z mlekom ob pomoči dude, vsak dan pa vsak popije do osem litrov mleka.

Prlekija-on.net, četrtek, 17. marec 2022 ob 11:52
Bikci trojčki

Bikci trojčki

Med večje kmetije v Odrancih na Prekmurju spada kmetija Kavaš Bojana, ki je mlad prevzemnik kmetije že kar nekaj let in se ukvarja z živinorejo in poljedelstvom. Obdeluje 80 hektarjev njivskih površin, na njivah v kolobarjenju pridelujejo pšenico, koruzo, ječmen in oljno repico. Nekaj tržnih viškov pridelanih pridelkov prodajajo v bližnje odkupno mesto, večji delež pridelka pa ostane doma na kmetiji, kajti porabijo ga za krmljenje živine. Za prehrano živine pa tudi kosijo seno in otavo ter na njivah ob košnji naredijo še okrogle bale, da imajo potem čez leto živina dovolj hrane.

V hlevu redijo 40 glav govedi, od tega imajo pet krav molznic, pri čemer mleko oddajo v domačo odransko zbiralnico mleka. Do pred leti je kmetijo vodil oče Ciril Kavaš s svojo družino s sinom Bojanom, ki je tudi sedaj gospodar te kmetije. Na kmetiji mu še sedaj pomagajo starši in žena, večkrat pa že tudi v hlevu pomaga Bojan sin Aljaž, ki bo tudi bodoči naslednik te kmetije, saj bo za hrano nekdo moral poskrbeti.

Na kmetiji vsi skupaj delajo, živijo v spoštovanju in sožitju, kajti bojijo se kakšna bo prihodnja kmetijska politika v Sloveniji, Evropi in v svetu, v luči vojne v Ukrajini, ko se vsak dan vse bolj dražijo pogonska goriva, umetna gnojila in drugi repromaterial.

Pred časom pa se je v družini Kavaš zgodil čudež, kajti krava Linda je skotila trojčke, zdrave bikce, kar je bilo za njih veliko presenečenje in seveda sreča, da bikcev ne bo potrebno kupiti, saj bodo ostali v domačem hlevu za nadaljnjo rejo za pitance in potem, ko bodo zrasli v določeno težo jih bodo prodali. Mali bikci, ki vsak dan dobijo na teži, so prav gotovo veliko zadovoljstvo tudi za Aljaža, sicer učenca četrtega razreda Osnovne šole Odranci, ki očetu rad pomaga v hlevu. V zadnjem času pa se najraje zadržuje in suče okrog trojčkov malih bikcev, ki jih hrani z mlekom od krave - mame Linde in jim prinaša seno.

Mali trije bikce se hranijo z mlekom ob pomoči dude, vsak dan pa vsak popije do osem litrov mleka. S časoma, ko bodo zrasli jih bodo potem še hranili s silažo, senom in drugo hrano. Čeprav so še majhni in živahni ter zdravi so družini Kavaš v velik ponos, kajti redko se zgodi, da bi se skotili trije bikci ali teličke, zato se je res zgodil pravi čudež. Na to so ponosni tudi na Veterinarski postaji v Lendavi, saj živinozdravnik pri osemenitvi krave Linde, tega ni pričakoval. Živinozdravnik se občasno ustavi na kmetiji in si ogleda tri trojčke bikce, jih poboža in jim zaželi, da bi bili zdravi in zrasli v prave »korenjake«.

Jože Žerdin



Več v Narava