Ocenjevanje vin Društva vinogradnikov in prijateljev vina je po 27. letih ponovno potekalo na Jeruzalemu

Na 28. ocenjevanju vin Društva vinogradnikov in prijateljev vina so ocenili 98 vzorcev, vina so si prislužila 38 zlatih medalj.

Prlekija-on.net, petek, 8. april 2022 ob 13:48
28. ocenjevanje vin Društva vinogradnikov in prijateljev vina

28. ocenjevanje vin Društva vinogradnikov in prijateljev vina

V sredo, 6. aprila, je Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer na Dvorcu Jeruzalem pripravilo 28. ocenjevanje vina. Sodelovalo je veliko število vinarjev, vzorce so prinesli vinarji iz širšega dela vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, ocenjevanje pa je bilo mednarodno, saj so bila vina tudi iz sosednje Hrvaške. Tako se je zbralo 98 vzorcev.

Ocenjevanje se je po 27. letih spet preselilo na Jeruzalem, kjer se je tudi vse začelo. Društvo je namreč davnega leta 1995 v Vinskem hramu na Jeruzalemu organiziralo 1. strokovno ocenjevanje vina.

Po mednarodni lestvici do 20 pozitivnih točk so 98 vzorcev ocenili: enologinja in častna članica društva Cvetka Sakelšek - predsednica komisije, enolog Mihael Kuhar, enolog in častni član mag. Slavko Žalar, enolog Božo Čeh in degustatorka in sommelier-ka 1. stopnje Tjaša Kovačič. Pridružila se je tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je pozdravila vse prisotne in se pozneje tudi preizkušala v ocenjevanju vzorcev. Strinjala se je, da ocenjevalci nimajo lahkega dela.

Ocenjevanje je potekalo nemoteno in strokovno, komisija je bila precej usklajena in zadovoljna z rezultati. Pri ocenjevanju so si vina prislužila 38 zlatih medalj, najvišjo ocenjeno vino pa je bilo: Rumeni muškat - izbor, Ivan Kirić iz Središča ob Dravi (18,80 točk).

Prve tri najvišje ocenjene vzorce (mirnega) vina sorte Šipon, ki so jih pridelali vinogradniki, registrirani v občini Ljutomer in so izpolnjevali ustrezne pogoje za prodajo, bo Občina Ljutomer v določenih količinah odkupila v protokolarne namene in jih opremila z nalepko »Protokolarno vino v Letu prleških vrednot in vinske kulture«. Gre za šipone, ki so jih pridelali: Vina Kovačič - (Presika), Vinogradništvo Ozmec (Ilovci) in Družina Vaupotič (Radomerščak). Vino je članom komisije pridno nalivala Sandra KaučičMiran Torič pa je podatke računalniško obdelal.

Javna degustacija vzorcev bo v društvenih prostorih potekala v ponedeljek, 11. aprila, od 17. do 20. ure. V tem času bodo na voljo vsi ocenjeni vzorci.

Vsi rezultati so spodaj.



Več v Gospodarstvo