V Ljutomeru bodo odprli razstavo poslikanih panjskih končnic

Zbirka obsega kar 130 izvirnih poslikanih panjskih končnic. Vzporedno bo še potekala otvoritev razstave ob 100-letnici ljutomerskega čebelarskega društva.

Prlekija-on.net, torek, 12. april 2022 ob 07:45
Razstava

Razstava

V torek, 12. aprila, ob 18. uri, bo ob 18. uri v prostorih ljutomerskega muzeja potekala otvoritev čebelarske razstave na temo poslikanih panjskih končnic iz zbirke Rudolfa Galoba in starih čebelarskih predmetov ter literature, pa tudi predstavitev ljutomerskega čebelarskega društva ob njegovi 100-letnici.

Učitelj in šolski upravitelj Rudolf Galob je na Koroškem pričel z zbiranjem končnic, poslikanih čelnih ploskev panjev, imenovanih (po koroško) »čevnic«, v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so čebelarji panje kranjiče začeli nadomeščati s sodobnimi AŽ panji. Celotna zbirka danes obsega 130 enot. Najstarejša je iz okoli leta 1820, večina končnic pa je iz druge polovice 19. stoletja. Dobro ohranjene in s pestro barvno paleto prikazujejo razne svetopisemske in svetniške motive ter različne posvetne motive. V muzeju bo na voljo na ogled nekaj originalnih Galobovih čevnic, posamezni primerki pa so vsebinsko predstavljeni tudi na panojih. Originalne čevnice in fotografsko gradivo je posodila soavtorica razstave in lastnica zbirke, Saša Zrelec.

Panjske končnice

100 let ljutomerskega čebelarskega društva

Čebelarsko društvo Ljutomer je bilo ustanovljeno 14. decembra 1921. Takrat imenovana čebelarska podružnica je štela ob ustanovitvi 36 članov. Skozi desetletja se je društvo uspešno razvijalo in bilo dejavno na številnih področjih. Aktivnosti so zajemale številne prireditve, predavanja, izlete, zapise za javnost in razne promocije društva. O ljutomerskih čebelarjih in njihovem delu se je slišalo in bralo daleč naokoli. Razstava v muzeju nas vodi skozi zgodovino društva, njihovo delo ter aktivnosti skozi desetletja. Na ogled so številni čebelarski predmeti, društvena priznanja in čebelarska literatura. Izpostavljeno je tudi delovanje in pomen čebel za ljudi.

Vljudno vabljeni!



Več v Kultura in izobraževanje