32. zasedanje Nacionalnega otroškega parlamenta Moja poklicna prihodnost

Po dveh letih NOP na daljavo, se je tokrat zasedanja udeležilo 111 mladih parlamentarcev iz 19. regij celotne Slovenije.

Prlekija-on.net, četrtek, 14. april 2022 ob 17:56
32. zasedanje Nacionalnega otroškega parlamenta

32. zasedanje Nacionalnega otroškega parlamenta

V ponedeljek, 11. aprila, je v Državnem zboru RS v Ljubljani potekalo že 32. zasedanje nacionalnega Otroškega parlamenta. Po dveh letih NOP na daljavo, se je tokrat zasedanja udeležilo 111 mladih parlamentarcev iz 19. regij celotne Slovenije: Celje, Šentjur pri Celju, Dolenjska, Izola, Koper, Koroška, Kranj, Kras in Brkini, Ljubljana in okolica, Maribor, Notranjska, Ormož, Piran, Posavje, Ptuj, Severna Primorska, Šmarje pri Jelšah, Velenje, Zasavje in Pomurje. Razpravljali so o osrednji temi Moja poklicna prihodnost.

Član delovnega predsedstva je namesto aktualnega predsednika Jureta Šimonke izpeljal uvod ter delo predal novemu delovnemu predsedstvu Vidu, Aiši in Izi.

Uvodno jih je pozdravil in nagovoril predsednik Državnega zbora RS, g. Igor Zorčič. Na kratko je opisal delo državnega zbora, mladim pa zaželel uspešno izvedbo otroškega parlamenta, za katerega je vesel, da je že tradicionalen dogodek v njihovih prostorih. Vsem je zaželel tudi uspešen zaključek šolskega leta. Spodbudne besede je mladim namenila tudi ga. Darja Groznik, predsednica ZPMS. Opisala je potek dela v preteklih dveh letih, mladim pa je zaželela uspešne zaključke te teme, ki je trajala 3 leta ter dober izbor nove teme. Opisala je tudi aktivnosti mladih pri podajanju pobud v okviru projekta Naše mnenje šteje ter prizadevanja ZPMS, da bi bili mladi slišani. V ta namen so izvajali tudi projekt Bela knjiga ZPMS o uresničevanju pravice otrok do participacije in ob tem pozvala mlade, da so aktivni, tudi aktivni državljani. Podarila pa je še, da so ob tem strpni in spoštljivi, saj bo to družbo pripeljalo naprej.

Tudi državni sekretar g. Damir Orehovec je mladim namenil nekaj spodbudnih besed o pomenu odločitev. Opisal je postopek možnosti vpisa v srednje šole za naslednje šolsko leto, saj osnovno šolo zaključuje okrog 20.000 devetošolcev in lahko izbirajo med 25.000 vpisanimi mesti. Povedal je, da je pomembno, da se sliši glas mladih in povabil delovno predsedstvo, mlade in ZPMS na srečanje v prostorih MIZŠ, da skupaj pogledajo, kaj bi se že dalo uresničiti. Zahvalil se je mentorjem in ZPMS za opravljeno delo, zaželel dobro zasedanje in uspešen zaključek šolskega leta.

Po končanem uvodu so mladi v kratkem odmoru izvedli glasovanje za novo temo za naslednji dve leti. Razdelili so se v 5 skupin z različnimi podtemami: Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine; Poti do mojega poklica; Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti; Slovenija, Evropa, svet - pozitivno, negativno, zanimivo; Vpliv covid-19 na izbiro poklica. Pozneje pa so poročali o svojem delu v skupinah.
Ob 12. uri je bilo skupinsko fotografiranje pred zgradbo Državnega zbora. Mladim se je pridružil tudi predsednik države, g. Borut Pahor. Z veseljem je pristal tudi na kak selfie z mladimi delegati.

Po vrnitvi v veliko dvorano DZ je mlade najprej nagovoril g. Borut Pahor. Predsednik je v nagovoru izpostavila pomen osebnostnih lastnosti, ki ob znanju omogočajo uspešnost osebe. Pozval je mlade, da črpajo znanje, da se trudijo in so odgovorni do sebe in drugih. Ob vsem tem pa je pomembno, da so pripravljeni na spremembe, za kar sam ve, da so bolje opremljeni, kot starejši. Izpostavil je obletnico, ki jo je praznovala naša država v času epidemije in poudaril, da je še pred razglasitvijo samostojne države že bilo zasedanje mladih v okviru tega parlamenta. Čestital in zahvalil se je predsednici ZPMS ter vsem, ki delajo na tem projektu za vse aktivnosti. Mladim je še zaželel uspešno delo in vse dobro v življenju.

Sledilo je poročanje dela v skupinah, pozneje pa še razprava.

1. skupina: Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine

Mladi so izpostavili pomen predstavitve poklicev že mlajšim učencem, kasneje, v višjih razredih pa realne predstavitev poklicev; želijo si več informativnih dnevov, ter manj pritiska odraslih na odločitev.

2. skupina: Poti do mojega poklica

Poudarili so željo po več praktičnih vsebinah v OŠ; izpostavili premajhen spekter poklicev, ki so predstavljeni; predlagali so Zavod za poklicno prihodnost, tabore za spoznavanje poklicev, Dan poklicev; boljše povezovanje na trgu dela; učenci bi v 9. razredu sami izbrali 3. predmet pri NPZ.

3. skupina: Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti

Poudarili so zelena delovna mesta (namesto sivih); izpostavili povezavo med poklici in tehnološkim razvojem, izobraževanjem in poklici; predlagali so, da bi zaključne izpite razdelili na individualne in splošne - glede na smer izobraževanja ter da bi imeli možnost 1 teden v šolskem letu prisostvovati pouku v srednji šoli in bi to pripomoglo k lažji odločitvi za svojo srednjo šolo.

4. skupina: Slovenija, Evropa, svet - pozitivno, negativno, zanimivo

Podali so ugotovitev, da se svet zelo hitro spreminja in izpostavili problem bega možganov ter podali predlog, da se mladim ponudi delovna mesta/štipendiranje, da ostanejo v državi; tudi izobraževalni sistem se mora prilagoditi tem spremembam, želijo si vsebin, ki ne bodo le frontalno učenje; prav tako so podali ugotovitev, da je pomembna kompetenca prilagodljivost, vendar ne smemo dovoliti, da se večajo razlike med bogatimi in revnimi; izpostavili pa so tudi pomen samooskrbe, ki je po mnenju mladih ne izkoristimo dovolj.

5. skupina: Vpliv covid-19 na izbiro poklica

Opisali so doživljanje izvedbe informativnih dnevov na daljavo ter ugotovili, da jim to ni bilo všeč, saj ni vse delovalo kot bi moralo, pa tudi vtisa o šoli si ni bilo mogoče ustvariti. Je pa povezava na daljavo omogočala več možnosti. Čas COVID je pokazal, izpostavil poklice, ki so bili ali najbolj izpostavljeni in so mladi spoznali nove poklice v določenih panogah, ali pa so bili prikrajšani oz. delo ni bilo mogoče. V času izobraževanja na daljavo je bila pomembna samodisciplina, kar je bilo zelo različno, zmotile pa so jih tudi nerealne ocene. Predlagali so tržnice v nižjih razredih, kjer bi spoznavali sami sebe - kaj kdo rad počne; dodatne »ure po šoli«; izpostavili pa so, da je pomembno, da vsak sledi svojim sanjam in ambicijam tudi, če to pomeni vložiti več truda.

Mladi Pomurci - vrstnike iz Pomurja je zastopalo 7 mladih delegatov - so aktivno sodelovali v razpravi v posameznih skupinah, v plenarni razpravi pa so kar trije prišli do besede in podali svoje mnenje v okviru teme, ki se je tako uradno zaključila.

V plenarnem delu zasedanja so mladim parlamentarcem prisluhnili tudi: državni sekretar na MIZŠ Damir Orehovec, dr. Jože Ruparčič, namestnik Varuha človekovih pravic, Mojca Pršina, direktorica Direktorata za trg dela in zaposlovanje, mag. Ružica Boškić, Direktorat za družino, dr. Fani Nolimal, Zavod RS za šolstvo in drugi vabljeni gostje.

Po zaključku je sledilo kosilo v jedilnic državnega zbora in vrnitev domov.

Povzela: Lia Kosi



Več v Kultura in izobraževanje