Noč knjige v znamenju človečnosti, sočutja in spoznavanja lepot sveta branja

Knjižnica Ormož je predvečer svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, Noč knjige, v petek, 22. aprila, obeležila z ukrajinskim večerom ter s pravljico in knjigami obarvanim večernim obiskom Vrtca Ormož.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. april 2022 ob 17:13
Noči knjige 2022 v ormoški knjižnici

Noči knjige 2022 v ormoški knjižnici

Knjigam, njihovim avtorjem ter ljubiteljem branja slovenske knjižnice posebno pozornost namenimo ob praznovanju svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, 23. aprila. V knjižnici v Ormožu smo v okviru Noči knjige, projekta, ki vsako leto poteka v organizaciji Društva festival Sanje in Založbe Sanje, njegov častni pokrovitelj je UNESCO - Komisija za Slovenijo, v njem pa sodelujejo številni prireditelji dogodkov po vsej Sloveniji, tako svoja vrata v petek, 22. aprila, odprli vse tja do 22. ure.

Letos smo organizatorji prireditev iskali navdih zanje v verzih Karla Destovnika - Kajuha Ko človek bo človeka prepoznal. Živimo v nelahkih časih, ki združujejo, ločujejo, vzbujajo nestrpnost in sovraštvo, sočutje in ljubezen, solidarnost - v časih, ko lahko ljudem v stiski ponudimo roko ali pa brezbrižno nadaljujemo s potjo skozi življenje, brez da jih opazimo. V časih, ko so se številne družine v ne tako daljni Ukrajini bile prisiljene ločiti se in zapustiti svoje domove. Nekatere so varno zatočišče nazadnje našle prav v Ormožu in njegovi okolici.

In prav s to mislijo na človečnost in sočutje smo v knjižnico na Noč knjige povabili dve gostji, Galino Masten in Mašo Šuen, ki že 17 oz. 18 let živita v Sloveniji, da nam predstavita svoj dom, kulturo in izkušnje s selitvijo iz Ukrajine v zanju povsem tujo deželo. K obisku smo pa povabili tudi ukrajinske družine, ki so se v naše kraje zatekle nedolgo tega, da za uro ali dve zopet prisluhnejo domači govorici in obenem spoznajo knjižnico kot kraj druženja in medkulturnih vezi.

Ukrajinski večer v Knjižnici Ormož
Ukrajinski večer v Knjižnici Ormož

Pogovor je potekal v slovenskem jeziku ob prevajanju v ukrajinščino, v njem smo pa spoznavali številne podobnosti in razlike obeh držav, od tradicionalne hrane do praznovanj, izkušnje s spoznavanjem novega jezika ter se nasmehnili ob spominih na telefonske račune kakšnih 20 let nazaj, ki so se že ob nekajminutnih klicih domačim, ki so ostali v domovini, povzpeli v višave. Med obiskovalci večera smo obenem uspeli razbiti še marsikateri stereotip o knjižnici in knjižničarjih, npr. molku v knjižničnih prostorih, knjižničnih dogodkih ter dejavnostih knjižnice - verjetno je izposoja semen in ne samo knjig v knjižnici za koga res še vedno nekaj, ob čemer se v prvi vrsti dvignejo obrvi od začudenja. Domačini, ki so v zadnjem mesecu pridno darovali semena s svojih vrtov, so pa novo dejavnost zelene knjižnice, knjižnico semen, že sprejeli kot nekaj povsem naravnega, pa tudi dobrodošlega.

Knjižnico so pa ob Noči knjige v poznih večernih urah obiskali tudi otroci iz Vrtca Ormož s svojimi vzgojiteljicami. Ob slovenski ljudski pravljici Bela kačica s kronico so se podali v pravljični svet kamišibaja, nam zaupali, kam bi pa položili kačino kronico oni, da bi se jim dobre reči namnožile in trajale, nato pa z navdušenjem spoznavali najrazličnejše vrste knjig - od takšnih, ki se spremenijo v velikane, do tistih najmanjših izmed najmanjših, številne izmed njih pa nato tudi sami vzeli v roke in jih prelistali. Ob prižganih svečkah ter z obljubo, da se bodo v knjižnico vrnili še kdaj, še zlasti s starši, so se nato podali na pot do vrtca, kjer so tokrat preživeli kar vso noč.

Obisk Vrtca Ormož - ko se knjige spremenijo v velikane
Obisk Vrtca Ormož - ko se knjige spremenijo v velikane

Naj še ob tej priložnosti povabimo vse bralce in ljubitelje filmov k opravljanju bralne značke za odrasle in filmske značke, ki se bosta z 31. majem zaključili, obiskovanju pravljičnih ur ter seveda obisku knjižnice in drugih knjižničnih dogodkov, ki bodo v maju zopet številčnejši. Seveda pa vabljeni tudi k izposoji semen - nestrpno že čakamo, da boste z nami delili vaše izkušnje pridelave zelišč, zelenjave in cvetlic iz domačih semen, ki smo jih zbrali za vas.

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje