Območno Maroltovo srečanje v Bogojini

Tri izpostave JSKD-ja so skupaj pripravile območno Maroltovo srečanje odraslih folklornih skupin v Bogojini.

Prlekija-on.net, torek, 26. april 2022 ob 11:09
Območno Maroltovo srečanje

Območno Maroltovo srečanje

Folklorne skupine predelujejo in prikazujejo ljudsko plesno izročilo, ki so ga naši predniki z namenom gojili, da ohranijo narodno identiteto. Naša dediščina je namreč okostje, ki drži našo narodno identiteto pokonci, ki povezuje ljudi iz različnih okolij. Tako je bilo tudi v soboto, 23. aprila 2022, ko so tri izpostave JSKD-ja iz desnega in levega brega Mure, Murska Sobota, Ljutomer in Lendava, skupaj pripravile območno Maroltovo srečanje odraslih folklornih skupin v Bogojini.

Predstavilo se je šest skupin:

  • Folklorna skupina Kulturno turističnega društva Moščanci, ki deluje že 24 let. Plešejo pretežno goričke plese, saj želijo z različnimi idejami in projekti aktivno sodelovati na področju kulture s poudarkom na ohranjanju plesne kulturne dediščine Goričkega. Njihova vodja je Dragica Kolarič, ki je bila tudi avtorica koreografije z naslovom Sodobni plesi.
  • Folklorno skupino Turistično kulturnega društva Babinci zadnje čase zaznamuje predvsem menjava generacij, za kar so še posebej veseli. Skupina se udeležuje različnih festivalov, tako doma kot po Evropi. Vodja Blaž Djačkaj je s plesalci pripravil koreografijo z naslovom Kosci in grabljice.
  • Članska folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Beltinci je bila ustanovljena davnega leta 1938 in sicer na pobudo Franceta Marolta, ki ga je tiste čase pot zanesla v Prekmurje. V oblikovanju svojih spletov se še naprej trudijo ohraniti plese takšne, kot so bili nekoč. Plešejo predvsem prekmurske plese, z njimi še vedno nastopa tudi pozvačin. Skupina ima dve; Martino Tratnjek in Edvarda Črniča. Naslov koreografije Mlinar, njena avtorica pa je Nežka Lubej.
  • Folklorno skupino Društva upokojencev Črenšovci sestavljajo starejši plesalci, ki ne le, da radi plešejo, se tudi radi družijo. Kot pravijo, si s plesom utrjujejo zdravje in krajšajo čas, hkrati pa ohranjajo ljudsko izročilo. Na ljudsko glasbo so zaplesali Splet prekmurskih plesov. Avtorica koreografije je vodja Vera Zver.
  • Folklorna skupina Leščeček deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavka Osterca Veržej že 16 let. Skupina pod umetniškim vodjem Markom Rusom danes šteje prek 35 plesalcev in pevcev z obeh bregov Mure. S plesom in petjem ohranjajo slovensko ljudsko izročilo in tudi tako krepijo medsebojne vezi prijateljstva. Avtor koreografije Marko Rus je tokrat izbral Razkriške plese.
  • Veteranska folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Beltinci je bila ustanovljena leta 2006 in sicer na pobudo nekaterih nekdanjih folkloristov, ki so ljubezen do plesa nosili v duši. Plešejo samo izvirne plese in tako skrbijo, da ostanejo takšni, kakršne so prejeli od svojih prednikov. Vodja skupine Valerija Žalig, je tudi avtorica prikazane koreografije z naslovom Pozvačin.

Strokovni spremljevalec Tomaž Simetinger je ob koncu na razgovoru dejal, da morajo vsi vodje plesalce pohvaliti dvakrat; da so sploh stopili na oder glede na pretekle razmere in za odlične nastope. Kot je poudaril, je to bila letos najboljša revija, kar jih je videl doslej.

Povezovalka revije je bila regijska koordinatorica Mira Rebernik Žižek.



Več v Kultura in izobraževanje