Podelili nagrade letošnjega Grossmanna

Zaključna prireditev 7. Grossmannovega festivala

Dejan Razlag, nedelja, 31. julij 2011 ob 09:571
Branko Đurić in Christopher Lee

Branko Đurić in Christopher Lee

V soboto so v Kulturnem domu sklenili letošnji Grossmannov festival fantastičnega filma in vina s podelitvijo nagrad za najboljše filme, vina ter nagrade za življenjsko delo, ki sta jo prejela Christopher Lee in Menahem Golan.

Mednarodna žirija v sestavi Dinko Tucaković, Phillip Bergson in Lars Nilsen je Hudega mačka (nagrado za najboljši celovečerni film) podelila filmu Žalostna balada za trobento/Balada Trieste de Trompeta - režiser Alex de la Iglesia. Nagrado je prejel igralec Carlos Areces.

Enaka žirija je podelila tudi nagrado za najboljšega igralca v kategoriji celovečernih filmov, ki jo je za svojo vlogo v Žalostni baladi za trobento prejel Carlos Areces ter nagrado za pogum in iskrenost v kategoriji celovečernih filmov namenila filmu Striženje/Šišanje - režiser Stevan Filipović.

Nagradi za življenjsko delo sta prejela legendi svetovne kinematografije: igralec Christopher Lee in producent/režiser Menahem Golan. Menahemu Golanu je nagrado izročil predsednik žirije za Hudega mačka Dinko Tucaković. Sir Christopher Lee je nagrado prejel iz rok priljubljenega igralca Branka Djurića – Djura, ki je z njim igral v filmu Triaža Danisa Tanovića. Številno občinstvo se je z bučnima, dolgotrajnima stoječima aplavzoma poklonilo častitljivima nagrajencema.

Mednarodna žirija v sestavi: Alin Ludu Dumbrava, Nenad Bekvalac in Aleš Blatnik je za nominiranca za nagrado Melies d'Or (nagrada za najboljši evropski fantastični kratki film) izbrala film Dan na podeželju/Landpartie - režiser Lucas Vossoughi. Nagrado sta prevzela režiser Lucas Vossoughi in scenarist Artur Golczewski.

Mednarodna žirija v sestavi: Alin Ludu Dumbrava, Nenad Bekvalac in Aleš Blatnik je nagrado Slakov hudi maček (najboljši kratki film) podelila filmu Napada velikanske možgane sesajoče pošasti iz vesolja/L'attaque du Monstre Geant Suceur de Cervaux de L'espace - režiser Guillaume Rieu.

Žirija v sestavi Igor Vidmar, Igor Bašin in Jure Longyka je Hrupnega mačka (nagrado za najboljši glasbeni dokumentarec) podelila filmu 6FT HICK: Beležke iz podzemlja/ 6FT HICK: Notes from Underground - režiser Marty Moynihan.

Ugledni gostje festivala so nagrado Vinski šampion Hudi maček (nagrada za najboljše vino festivala) podelili vinu Chardonnay izbor, letnik 2009 iz kleti KZ METLIKA.

Posebna Grossmannova komisija je za najboljši film Male delavnice groze (filmska delavnica, v sklopu katere gverilske ekipe snemajo kratke filme med potekom festivala) izbrala film The Chronicles of Schupakface.


Več v Glasba in film