Učenci OŠ Križevci ustvarjajo krožnike za razstavo prleških gibanic

Letos bo razstava še bolj atraktivna, saj bodo prleške gibanice na ogled na unikatnih ročno izdelanih krožnikih iz gline, ki jih trenutno delajo učenci in učenke ustvarjalnega krožka Osnovne šole Križevci.

Prlekija-on.net, četrtek, 12. maj 2022 ob 13:21
Ustvarjanje krožnikov za razstavo prleških gibanic

Ustvarjanje krožnikov za razstavo prleških gibanic

Povezovanje in sodelovanje pri projektih in dogodkih v lokalni skupnosti je zelo pomembno. Tega se zavedajo tako v Društvu Kelih kot v Osnovni šoli Križevci. Ker ima ohranjanje kulturne dediščine pomembno vlogo pri projektih društva in v samem šolskem procesu šole, lahko rečemo, da je bilo sodelovanje neizogibno.

Društvo Kelih bo v petek, 10. junija 2022, v Križevcih že deveto leto zapored organiziralo ocenjevanje prleških gibanic. Po ocenjevanju bo na ogled razstava ocenjenih gibanic, ki je vsako leto prava paša za oči. Letos bo razstava še bolj atraktivna, saj bodo prleške gibanice na ogled na unikatnih ročno izdelanih krožnikih iz gline, ki jih trenutno delajo učenci in učenke ustvarjalnega krožka Osnovne šole Križevci. Povedali so, da uživajo ob ustvarjanju in ponosno so pokazali njihove že končane izdelke. Njihova mentorica Mateja Markoja je upravičeno ponosna na njih.

Njihovo delo še ni končano, narediti morajo precej krožnikov, saj bo letos na ocenjevanju še več prleških gibanic. Ocenjevanje bo namreč potekalo v štirih kategorijah:

  • tržni ponudniki,
  • ljubitelji prleške gibanice,
  • osnovne šole,
  • srednje šole.

Pobuda o sodelovanju pri krožnikih za razstavo prleških gibanic je sprožila tudi akcijo, da na ocenjevanju prleških gibanic mladina končno dobi svojo kategorijo. Osnovna šola Križevci tako orje ledino, sodelovanje so potrdili tudi iz Osnovne šole Mala Nedelja, Osnovne šole Cerkvenjak - Vitomarci, Osnovne šole Središče ob Dravi in Osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici. Zagotovo se bodo opogumili še kje ...

Prijavljenih je tudi že šest srednjih šol: Gimnazija Franca Miklošiča, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Ekonomska šola Murska Sobota, Biotehniška šola Rakičan in Srednja šola za prehrano in živilstvo Maribor.

Sicer pa so zaželjene predhodne prijave na državno ocenjevanje prleških gibanic, ki bo, kot rečeno, v petek, 10. junija 2022, v prostorih Župnije Križevci v Križevcih pri Ljutomeru. Vsak lahko prinese en izdelek in sicer med 12. in 15. uro. Razstava bo na ogled v soboto v Vaškem jedru v Križevcih, ko se bodo udeleženci Kulinaričnega pohoda Prleška gibanica 2022 (skupinski start bo ob 8.30). Takrat bo tudi Sašo Stare z mladimi tekmovalci v živo pred obiskovalci pripravljal prleško gibanico.



Več v Kultura in izobraževanje