Medeni dan na letni terasi ormoške knjižnice

Tudi ormoška knjižnica se je v sodelovanju z VIZ Vrtec Ormož in Čebelarskim društvom Ormož pridružila praznovanju svetovnega dneva čebel. Na ta dan je knjižnico obiskalo približno 100 otrok oz. 7 skupin iz omenjenega vrtca.

Prlekija-on.net, petek, 20. maj 2022 ob 17:04
Medeni dan v ormoški knjižnici

Medeni dan v ormoški knjižnici

Ali ste vedeli, da imajo tudi čebele svoj praznik in kako zelo so pomembne za človeštvo? Združeni narodi so razglasili mesec maj, natančneje 20. maj, za svetovni dan čebel prav na pobudo slovenskih čebelarjev. Verjetno se sprašujete, zakaj ravno dvajseti maj? Na ta dan se je leta 1734 rodil Anton Janša, poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden najboljših poznavalcev čebel. Bil je prvi čebelarski učitelj na dunajski čebelarski šoli, ki je s svojim znanjem postavil temelje sodobnega čebelarstva. Leta 2019 je izšla njegova biografija Anton Janša, prvi učitelj čebelarstva z 11. poglavji, ki kronološko povzemajo pomembna dejstva oz. življenja in dela Antona Janše.

Tudi ormoška knjižnica se je v sodelovanju z VIZ Vrtec Ormož in Čebelarskim društvom Ormož pridružila praznovanju svetovnega dneva čebel. Na ta dan je knjižnico obiskalo približno 100 otrok oz. 7 skupin iz omenjenega vrtca. Knjižničarki Simona Sakelšek in Špela Dovečar sta za otroke pripravili pravljično-ustvarjalno dopoldne. Otroci so prisluhnili zgodbici o prav posebnem čebeljčnjačku Filipu. Ali tudi vas zanima, kdo je čebeljčnjaček? Najboljše, da si v knjižnici izposodite slikanico z istoimenskim naslovom in verjamemo, da vas očarljiva pravljica ne bo pustila ravnodušne. Prav tako nismo pozabili na telovadbo in zabavo za možgane, saj smo jih urili, razmigali s pomočjo ugank in kviza. Z velikim veseljem so otroci uživali na ustvarjalni delavnici in si izdelali naprstne lutke v obliki čebelic.

Predsednik Čebelarskega društva Ormož Jože Brumen je otroke peljal na obisk k čebelam v oddaljeni kotiček knjižničnega vrta, kjer je postavljen čebelnjak z dvanajstimi panji. Poučil jih je o pomenu čebel, čebeljih pridelkov, zdravilnih učinkih medu in o tem, kako pomembno je, da tudi sami prispevamo k ohranjanju teh naših krilatih prijateljev.

Za zaključek pa še medena uganka izpod peresa pisateljice Anje Štefan: črtasta srajčka in drobcena krila - v lonček iz voska bo med natočila.

Zapisala: Simona Sakelšek
Foto: Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje