Obnova poškodovanih kipov bo občinski proračun dodatno obremenila za okoli tisoč evrov

Občina Gornja Radgona je pristopila k sanacijskim delom doprsnih kipov, ki so jih neznanci prebarvali z rumeno barvo in poškodovali.

Prlekija-on.net, četrtek, 26. maj 2022 ob 11:45
Aleja velikih v Gornji Radgoni, foto: Občina Gornja Radgona

Aleja velikih v Gornji Radgoni, foto: Občina Gornja Radgona

Potem, ko so neznanci v dneh med 13. in 15. majem 2022 z rumeno barvo pobarvali in s tem poškodovali tudi osem doprsnih kipov pomembnih osebnosti v Aleji velikih v Gornji Radgoni, so stekla prva sanacijska dela oziroma čiščenje le teh.

"Ker so kipi patinirani, lakirani in voskani, je k odstranjevanju barve potrebno pristopiti zelo skrbno. Najprej bo potrebno vsak kip v celoti očistiti, da ne ostanejo kipi lisasti, nato pa odstraniti nastalo škodo ter jih potem ponovno temeljito sprati. Pri tem bodo uporabljeni posebni materiali, samo delo pa zahteva ogromno potrpežljivosti. Z odstranjevanjem barve se bo načela patina, ki pa se bo čez čas samodejno obnovila," so ob tem sporočili iz občine Gornja Radgona.

"Žal nam je, da je dandanes potrebno poročati o tovrstnih, ostrega obsojanja vrednih dejanjih ljudi, ki so nadvse nespoštljivi do naše skupne lastnine in do spomina na pomembne mejnike iz preteklosti. Informiranje in ozaveščanje javnosti o takšnih dejanjih je zato nujno potrebno," so še ob tem neljubem dogodku navedli.

Obnova poškodovanih kipov bo občinski proračun dodatno obremenila za okoli tisoč evrov.

Aleja velikih v Gornji Radgoni
Aleja velikih v Gornji Radgoni, foto: Občina Gornja Radgona


Več v Gospodarstvo