54. bienale v Benetkah

Obiskali ga bodo likovniki Gornje Radgone

Filip Matko, sobota, 6. avgust 2011 ob 20:221
Benetke

Benetke

Od 4. junija do 30. oktobra letos je v Benetkah na ogled mednarodna likovna razstava Beneški bienale 2011. Na njem se predstavljajo umetniki skoraj 90 držav. V samem začetku bienala je bil odprt Slovenski paviljon in sicer v Galeriji A+A.
Za letošnji bienale je organizator slovenske razstave Galerija Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki, ki predstavlja kiparsko instalacijo »Grelci za vroča čustva« kiparja Mirka Bratuše, rojenega leta 1963 pri Negovi.

Mirko Bratuša sodi v generacijo slovenskih kiparjev, ki so se pod oznako »novo slovensko kiparstvo« po vzoru »novega britanskega kiparstva« uveljavili ob koncu osemdesetih let. Študiral je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in Muenchenu, nato pa še na Umetnostni akademiji v Dueseldorfu. Podiplomski študij je zaključil na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Luju Vodopivcu. Leta 2006 je prejel nagrado Prešernovega sklada za razstavo »Neimenovani«, ki je bila postavljena v Madridu na trgu Circo de bellas artes. Tokratno razstavo njegovih skulptur, ki vedno presenečajo in šokirajo, je v Benetkah odprla Majda Širca, ministrica za kulturo Republike Slovenije.

Po predlanskem uspešnem obisku 53. likovnega bienala v Benetkah ter lanskem uspelem obisku razstave mehiške slikarke Fride Kahlo na Dunaju bodo članice in člani Likovnega društva Gornja Radgona letos jeseni ponovno obiskali znameniti bienale v Benetkah. To bo v soboto, 17. septembra, Likovno društvo Gornja Radgona pa strokovno ekskurzijo pripravlja v sodelovanju s Turistično agencijo Dvoršak iz Lomanoš. Iz Gornje Radgone bo udeležence ekskurzije odpeljal avtobus 17. septembra ob 2.30 uri zjutraj, iz Benetk pa nazaj domov ob 19. uri. Predviden je obisk razstav v Giardinih in Arsenalu. Cena ekskurzije za posameznika znaša 48 eurov.


Več v Kultura in izobraževanje