Izvedba poletnih šol v Glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer

3. poletna klavirska šola in 5. poletna šola za moderno baročno in kljunasto flavto

Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer, nedelja, 7. avgust 2011 ob 21:03
Poletni šoli v Glasbeni šoli Ljutomer

Poletni šoli v Glasbeni šoli Ljutomer

V mesecu juliju sta v Glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer potekali dve poletni šoli za mlade glasbenike:
Od 4. do 10. julija 2011 - 3. poletna klavirska šola pod vodstvom Vladimirja Mlinarića, docenta na Akademiji za glasbo v Ljubljani in od 12. do 17. julija 2001 - 5. poletna šola za moderno baročno in kljunasto flavto pod vodstvom Lisede da Silva iz Londona.

Gospod Vladimir Mlinarić že tretje leto uspešno podaja znanje mladim glasbenikom, ki se prijavljajo na poletno šola klavirja.
Strokovna kritika ga ocenjuje kot prefinjenega interpreta, ki v sebi združuje akademizem in fantazijo ter ambicijo in ljubezen do glasbe. Na ljubljanski Akademiji za glasbo od leta 2002 deluje kot profesor klavirja, od leta 2009 pa tudi na Salzburškem Mozarteumu kot korepetitor. Poletno šolo je otvoril profesor s svojim recitalom v ponedeljek, 4. julija 2011, ob 19.00, udeleženci pa so nastopili na zaključnem koncertu v nedeljo, 10. julija 2011, ob 16.00 v dvorani Glasbene šole. 

Tudi poletna šola za moderno baročno in kljunasto flavto je potekala s prijavljenimi udeleženci, med katerimi so bili učenci in profesorji flavte iz Murske Sobote, Ljutomera, Ptuja in Maribora. Lisete da Silva, ki je vodila poletno šolo za flavto je po rodu portugalka, ki že 15 let živi v Londonu. Je izrazita specialistka za baročno glasbo in deluje kot profesorica baročne in kljunaste flavte ter komorne igre. Gostovala in sodelovala je s številnimi orkestri po Evropi, Južni Ameriki, Španiji in Braziliji.

Novost na 5. poletni šoli za flavto je bil vsekakor instrument čembalo, ki je služil za spremljavo pri baročni glasbi, ki so jo ustvarjali mladi glasbeniki. Izjemno čast smo imeli zato sodelovati z gospodično Nino Štalekar, ki je glasbenike spremljala na čembalu. Nina Štalekar je študirala orgle na salzburškem Mozarteumu in se dodatno izobraževala pri tujih priznanih profesorjih. Zaposlena je na Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju in na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer poučuje orgle in čembalo.

V okviru poletne šole za flavto sta bila izvedena dva koncerta baročne glasbe. V soboto 16. julija 2011, ob 20.00 uri, se je na koncertu v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru predstavila skupaj s spremljavo na čembalu z baročno flavto Lisete da Silva, v nedeljo, 17. julija 2011, pa je ob 16.00, prav tako v cerkvi sv. Janeza Krstnika potekal zaključni koncert udeležencev poletne šole. Dva odlična koncerta sta zaznamovala velik pomen poletne šole za baročno glasbo, saj so vsi udeleženci šole in občinstvo na koncertih zelo uživali, ter izražali pozitivne kritike na obseg in kvaliteto takšnega dela.

Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer želi s poletnimi šolami nadaljevati tudi v prihodnje


Več v Kultura in izobraževanje