Največja čebela na svetu »priletela« k Sv. Juriju ob Ščavnici

Jürjovški čebelarji praznujejo 110 let delovanja svojega društva.

Branko Košti, sreda, 15. junij 2022 ob 14:24
3D kranjica pri Sv. Juriju ob Ščavnici

3D kranjica pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Pri Sv. Juriju ob Ščavnici potekajo zadnje priprave na obeležitev visokega jubileja - 110-letnice delovanja Čebelarskega društva. Jubilej čebelarjem bo polepšala tudi največja čebela na svetu, 170 cm dolg model slovenske čebele delavke. Javnosti je bila predstavljena 27. avgusta 2021 kot prispevek Čebelarske zveze Slovenije ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije. V času svojega »življenja« je obletela kar precejšen del sveta, med drugim je bila na svetovni razstavi EXPO v Dubaju, kjer si jo je ogledalo več kot milijon ljudi in na konferenci Združenih narodov na Dunaju.

Namen čebele velikanke oziroma 3D kranjice, kot se uradno imenuje, katero so v torek zaradi njene teže in velikosti s kar precej truda namestili v avli KUS pri Sv. Juriju, je promocijski in izobraževalni. Velikanska 3D kranjica je izdelana s pomočjo CD slikanja in 3D tiskanja, ima več kot 90 % morfološko podobnost z resnično čebelo delavko in je v razmerju 1:100 tudi njen povečan fizični model. V dolžino meri kar 170 cm. Sestavni deli telesa čebele so gibljivi, model pa sestavlja tudi devet poučnih animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Uradno praznovanje 110-letnice društva bodo jürjovški čebelarji pričeli v petek, 17, junija s posaditvijo medovitega drevesa pri šolskem učnem čebelnjaku, v avli KUS pa bo odprta čebelarska razstava, katero si bodo dopoldne ogledali učenci osnovne šole in vrtca. Popoldne bo Dan odprtih vrat za vse ostale obiskovalce, na katerem bodo čebelarji ponudili tudi skromno zakusko.

Praznovanje bodo zaključili s slavnostno akademijo v soboto, 18. junija ob 19. uri v Kocbekovi dvorani KUS, na kateri bo slavnostni govornik predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle.



Več v Kultura in izobraževanje