Nasveti za zalivanje vrta in balkonskih rastlin!

Naše rastline, vrt in zelenjava za uspešno rast ter obilne pridelke potrebuje zadostno količino vode. Količina je odvisna od sestave in tipa tal ter sposobnosti rastlin, da pride do vode. Vse bolj vroči poletni meseci od nas zahtevajo, da moramo našim rastlinam nameniti pravo mero časa, potrpežljivosti, nege in seveda vode!

Oglasno sporočilo, torek, 21. junij 2022 ob 10:50
Nasveti za zalivanje vrta in balkonskih rastlin

Nasveti za zalivanje vrta in balkonskih rastlin

Voda ne skrbi le za hrano, temveč pomaga vzdrževati ustrezno temperaturo ob vročih dneh. Če rastlin ne bi zalivali, bi voda iz rastlinskega dela izhlapela, rastlina pa bi ovenela. Z rednim zalivanjem ohranimo cirkulacijski sistem hranjenja rastline in pridelkov. Vse sadike je namreč potrebno pravilno zalivati.

Ko sadimo mlade rastline, ki še nimajo močnega koreninskega sistema, so še bolj odvisne od naše pomoči. Rastline zalivamo le spodaj in ne po listih, saj tako preprečimo rast glivic in plesni. Če bomo zalivali le rastline in ne celotnega vrta ali zemlje v loncih, ne bomo imeli toliko plevela, kot bi ga sicer. Zalivati je priporočljivo s postano vodo oziroma deževnico, saj ta ne škoduje rastlinam. Nasprotno je z vodo iz pipe, ki lahko, zaradi vsebnosti klora, rastlinam škodi.

Zalivanje vrta z zalivalko kanglico

Z zalivanjem je lahko veliko dela in v kolikor nam primanjkuje časa, se lahko odločimo tudi za namakalni set za vrt ali namakalni set za balkon.

Čas zalivanja rastlin

Najboljši čas za zalivanje je v jutranjih urah - idealni čas bi sicer bil med tretjo in četrto uro zjutraj, ki pa je za povprečno osebo nerealen. Ni potrebe, da bi vstajali tako zgodaj, je pa zaželeno, da vrt in rože zalijemo, preden vzide sonce.

Zvečer je zemlja pretopla, zato voda hitro izpari. V tem primeru rastline in zelenjava ne dobijo toliko tekočine, kot bi je lahko. Če bomo rastline zalivali na vročem soncu, lahko "opečemo" liste ali pa voda izhlapi, še preden jo rastline lahko vsrkajo.

Če imate vrt na severni strani, bodo rastline potrebovale bistveno manj vode kot tiste na južni strani.

Kako zalivati rastline in vrt?

Sprva rastline močno zalijemo, da se povsem napijejo vode. Tudi, če rastlina sredi hude vročine oveni, njena zemlja pa je še vlažna, zalivanje ni potrebno. Rastlina lahko sredi vročine oveni, ker skozi liste hitreje izgubi vlago, kot jo je koreninski sistem sposoben črpati. Ko bo najhujša vročina minila, si bo tudi rastlina opomogla.

Namakalni sistem za zalivanje vrta

Tudi na vrtu je postopek zalivanja podoben. Zemljo močno zalijemo in ko se izsuši, prisilimo koreninski sistem, da raste v globino, kjer je bolj konstantna vlaga. Tako bomo tudi bolj občutljive rastline, navadili na občasno sušo. Če bomo vrt zalivali malo po malo, se bodo rastline razvadile in bodo imele manjši koreninski sistem, kjer bo vlaga v vročih dneh hitro izparela.

Najboljša voda za zalivanje

Če bomo uporabili vodo iz pipe, mora le ta stati vsaj 24 ur, da postane mlačna oziroma postana. Voda iz pipe vsebuje veliko apnenca, zato pazimo, da ne zalivamo s pretrdo vodo. Najbolje je, da vrt in rože zalivamo z deževnico, ki je mehka.

Če imate možnost, priporočamo tudi uporabo zbiralnika za deževnico.

Načini zalivanja vrtov in balkonskih rastlin

V najbolj vročih mesecih, ko balkonske rože in zelenjava na vrtu, potrebujejo največ zalivanja, je to lahko zamudno in težko opravilo - še posebej če zalivamo z zalivalko oziroma "kanglico".

Da je vrt dobro zalit, mora biti zemlja mokra do 15 cm globoko. Rastline bodo tako vedele, da morajo iskati vodo v globini.

Škropljenje

Poleg vode je pomembno, da naš vrt in rastline zavarujemo pred škodljivci. Če nam zelenjavo napadejo uši ali gosenice je potrebno vrt poškropiti. Uši se namreč hitro množijo in delajo škodo. V škropilnico nalijemo vodo in ustrezno ekološko sredstvo. Tako ne bomo izgubili vrtnin, ki smo jih težko pridelali.

Namakalni sistemi

Namakalni sistemi so v osnovi sistemi za enostavno zalivanje vrta in preskrbo rastlin z vodo. Na voljo so avtomatski namakalni sistemi, katerih namen je enakomerno doziranje vode in škropilni sistemi, ki olajšajo zalivanje vrta.

Razpršilniki

Razpršilnike običajno uporabljamo pri manjših vrtovih, saj potrebujejo močan tlak in veliko vode. Priporočljivi so za grede z zelenjavo ali rožami. Sistem se priključi na fiksno vodovodno cev in razpršilnik bo zalil celotno območje.

Kapljični sistem zalivanja

Kapljično namakanje s cevmi je izredno uspešen način namakanja, saj voda počasi pronica ob rastlinah in namoči njihov koreninski sistem. Na vodovodni sistem se priključi ozko cev, ki ima manjše luknjice in deluje pod nizkim vodnim tlakom. Regulator in filter v primeru kapljičnega sistema zalivanja nista potrebna.

Namakalni sistem zalivanja

Namakalni set za vrt je primeren za zalivanje večjih vrtov (od 60 m2). Pri namakalnih setih za vrt obstaja več možnosti, od najbolj preprostih ročnih stikal do računalniško vodenih sistemov.

Ključno je, da imamo glede na vreme, namakalni sistem pravilno nastavljen.

Namakalni set za vrt

Namakalni sistem za balkonske rože

Balkonske rože prav tako potrebujejo veliko vode (včasih tudi po dvakrat na dan) in tudi tu si lahko delo olajšamo z namakalnim sistemom.

Namakalni sistem za cvetlične lonce nam pomaga, da ni potrebno ročno zalivati naših balkonskih rož in imamo že vnaprej pripravljen namakalni set, ki to delo opravi namesto nas.

Prednosti namakalnega sistema

Z ročnim zalivanjem ne moremo zalivati tako učinkovito in pravilno kot z namakalnim sistemom. Če zalivamo ročno, v večini zalijemo nekje preveč, nekje premalo. Tako bo prevelika količina vode, potisnila vsa hranila in minerale globlje v zemljo, zato lahko rastline težje dostopajo do dragocenih virov hranil, ki jih potrebujejo za rast.

Namakalni sistem pa zalije zemljo ravno prav in tako zemlja ohrani strukturo ter omogoča lažji pretok mineralov in hranil.

Če bo v zemlji optimalna količina vode, to pomeni, da:

  • Bodo naše rastline imele ravno pravšnjo količino vode.
  • Struktura zemlje bo ostala zdrava in ne bo plesniva.
  • V zemlji bodo ostala vsa hranila.
  • Zemlja ne bo postala zbita.

V primeru dodatnih vprašanj o zalivanju ter namakalnih sistemih, si lahko obrnete na strokovnjake iz spletne trgovine Metrob, ki vam bodo z veseljem pomagali. Pokličete jih lahko na brezplačno telefonsko številko 080 16 22 ali jim pišete na info@metrob.si.



Več v Narava