Cinguli renguli dober den! Sandi Horvat Sunny predstavlja priredbo stare ljudske prekmurske pesmi.

Prekmurska ljudska pesem, ki je po ljudskem izročilu iz Žižkov je po vseh teh letih dobila moderno priredbo, ki jo izvaja prekmurski vsestranski glasbenik Sandi Horvat Sunny.

Prlekija-on.net, torek, 28. junij 2022 ob 09:32
Sandi Horvat Sunny

Sandi Horvat Sunny

Sandi Horvat Sunny v sodelovanju z Bežanovo domačijo, predstavlja priredbo stare ljudske prekmurske pesmi, Stara mati, dober den. Prekmurska ljudska pesem, ki je po ljudskem izročilu iz Žižkov je po vseh teh letih dobila moderno priredbo, ki jo izvaja prekmurski vsestranski glasbenik Sandi Horvat Sunny.

Idejo za pesem je prispeval njegov 5-letni sin Samo Horvat, ki je pesem spoznal v vrtcu in doma odpel svojemu očetu z željo, da jo ta posname.

Za odigrane instrumente, produkcijo in aranžma je poskrbel Sandi, njegov sin Samo pa je odigral tolkala in poskrbel za dozo zabave in motivacijo.

Poskrbeli so tudi za videospot, ki ga je posnela Sanja Baranja; punca omenjenega glasbenika, katera se je prvič srečala s kamero in s snemanjem glasbenega spota. Za montažo videa je poskrbel Sandi.

Velika zahvala gre skrbnici Bežanove domačije Ivanki Celec, ki jih je zelo lepo sprejela in jim omogočila, da posnamejo ključne kadre pred Cilino Ižo v Gornjih Slavečih. Cicilija Bežan, skromna starejša gospa, ki je v pesmi prevzela glavno vlogo stare matere, je fantastično delo tesarja Stanislava Atelška iz Šmihela nad Mozirjem.

Cilina iža - Bežanova Domačija je najstarejša hiša v občini Kuzma in leži v vasi Gornji Slaveči, zgrajena je bila okrog leta 1870, ter je značilna prekmurska stavba, tlorisno oblikovana v obliki črke L. Pod skupno slamnato streho združuje bivalne in gospodarske prostore, razen hleva, ki je grajen iz opeke in ometan s klasičnim apnenim ometom, je preostala večina stavbe cimprana in ometana z blatom. V hiši je ohranjena črna kuhinja.

Videospot si lahko ogledate v priloženem videu.