»Nad Cankarjem smo obupali«

Ena od tradicij, ki jo je še kako vredno spodbujati, se je udeleževati in je že dolgo časa del življenj prebivalcev Svetega Tomaža, je tudi pohod Od Meška do Cajnkarja, ko se literarni navdušenci, ljubitelji pohodništva, predvsem pa ljudje dobre volje, odpravijo na več kilometrov dolgo pot od Svetega Tomaža do domačij Franca Ksavra Meška in dr. Stanka Cajnkarja.

Prlekija-on.net, sreda, 29. junij 2022 ob 10:59
Jutranje zbiranje pred občinsko zgradbo pri Svetem Tomažu

Jutranje zbiranje pred občinsko zgradbo pri Svetem Tomažu

Tradicija je namenjena ohranjanju najlepših delov naših življenj, še zlasti tistih, ki jih preživljamo skupaj. Ena takšnih tradicij, ki jo je še kako vredno spodbujati, se je udeleževati in je že dolgo časa del življenj prebivalcev Svetega Tomaža, je tudi pohod Od Meška do Cajnkarja, ko se literarni navdušenci, ljubitelji pohodništva, predvsem pa ljudje dobre volje, odpravijo na več kilometrov dolgo pot od Svetega Tomaža do domačij Franca Ksavra Meška in dr. Stanka Cajnkarja. Letos smo ga organizatorji, Občina Sveti Tomaž, KD Fran Ksaver Meško Sveti Tomaž in Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož (enota Sveti Tomaž), priredili v soboto, 25. junija, in tako združili praznovanji občinskega praznika in dneva državnosti.

Vreme je bilo tokrat pohodnikom več kot naklonjeno. Že zjutraj so nas ob zbiranju pred občinsko zgradbo v središču Svetega Tomaža, kjer smo se najprej seveda okrepčali za pot ter oblekli "občinske barve", pričakali sončni žarki, ki so nas spremljali skozi ves dan. Po spodbudnih besedah Zlatke Majcen kot organizatorke v okviru kulturnega društva ter župana Občine Sveti Tomaž Mirka Cvetka smo se napotili na nekaj več kot 10 km dolgo druženje. Po raznih bližnjicah, ki so nas vodile po vaseh, jasah, ob poljih in skozi gozdove smo nazadnje prišli na domačijo Franca Ksavra Meška, kjer se je izvedel krajši kulturni program. Prisluhnili smo njegovim spominom na rojstno hišo in domače ter primerjavi Meška in Ivana Cankarja izpod peresa Izidorja Cankarja iz literarne kritike Meškove Na Poljani, objavljene leta 1908 v reviji Zabavna knjižnica. Citatne opise v besedilu si je Cankar (pod psevdonimom Franc Bregar) "izposodil" kar pri Mešku oz. iz besedila Na Poljani.

Pohod Od Meška do Cajnkarja
Kulturni program pred domačijo Franca Ksavra Meška

"Meško in Cankar - dva predstavitelja naše moderne. Nad Cankarjem smo obupali; Cankar kot literat je »kakor kamen, ki pade v vodo in pada, da se pogrezne v blatnem dnu.« Mešku pa želimo, naj bi njegova poezija „močna v razcveteli svoji mladosti govorila močnim, krepkim srcem. Ker bilo bi žalostno, če bi ne bilo živih med nami, katerih srca so sveža in močna, v katerih je radosti kakor kipeče vode v nikdar usahlem gorskem potoku."

Pohod Od Meška do Cajnkarja
Nekaj več kot 10 km dolga pot pohodnikov ni prestrašila

Pot nas je nato vodila do športnega igrišča Legend malih vin v Mali vasi, kjer sta nas pričakali malica in okrepčilo v tekoči obliki, potem smo pa ponovno vzeli pot pod noge in se napotili v smeri Cankarjeve domačije ter ob prijetnem klepetu (in še za kakšno pesem se je našel čas) občudovali naravne in kulturne lepote, ki so nas spremljale na pohodu.

Še posebej so nas navdušile izjemne lesene skulpture (Skulpture MARG) Marka Grašiča, ki jih izdeluje z motorno žago. Krajši postanek smo namenili obisku njegove delavnice in ogledu njegovih umetnin na prostem ter njegovi brunarici, od katerih smo se nekateri le s težavo odtrgali.

Pohod Od Meška do Cajnkarja
Lesene umetnine Marka Grašiča

Pohod smo zaključili v Savcih, kot smo že omenili, na domačiji dr. Stanka Cajnkarja, kjer nas je pričakal Cajnkarjeva nečakinja Jožica Zih, njeni spomini na strica in bogata pogostitev s pogačami, katerim se preprosto ni bilo moč odreči. Za konec nas je nagovoril, podobno kot že zjutraj, seveda tudi župan Mirko Cvetko, tudi sam udeleženec pohoda, in zaključil topel - v vseh pomenih - pohodniški dan, poln dobre volje, dobre hrane, dobre literature in predvsem - dobre družbe.

Pohod Od Meška do Cajnkarja
Na domačiji dr. Stanka Cajnkarja v Savcih

Zelena ormoška knjižnica s svojimi enotami v Ormožu, pri Svetem Tomažu, v Središču ob Dravi in v Ivanjkovcih bo tudi v prihodnje z velikim veseljem podprla in sodelovala pri organizaciji podobnih dogodkov, ki podpirajo ohranjanje naše dragocene kulturne in naravne dediščine, obenem pa krepijo tudi naše zdravje in literarno zavest o domačih avtorjih. Občini Sveti Tomaž in njenim izredno gostoljubnim občanom želimo prijetno nadaljevanje praznovanja občinskega praznika, bralce Prlekije-on.net pa vabimo v prijetno senco naših knjižnic, ki bodo tudi to poletje polne zanimivega branja in številnih dogodkov.

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje