Špela Plavec iz Ljutomera v gramoznici Gabrove grabe ujela 12 kg krapa

Pri ulovu ji je pomagal oče Damijan.

Prlekija-on.net, sreda, 6. julij 2022 ob 14:57
Špela in Damijan s krapom

Špela in Damijan s krapom

Družina Plavec iz Ljutomera se čez poletje rada odpravi na ribolov v gramoznice po Prlekiji in Prekmurju. Damijan Plavec je član Športno - ribiškega društva Odranci, zato se vsi skupaj večkrat z ribiško opremo in palicami ter vabami odpravijo na športni ribolov v gramoznico Gabrove grabe v Odrance, kjer se pri ribolovu dobro počutijo, kjer najdejo spokojni mir in zadovoljstvo za svojo dušo in sprostitev ter velikokrat ujamejo kakšno veliko ribo. Z očetom Damijanom pa se večkrat na ribolov odpravi tudi hčerka Špela, ki obiskuje Osnovno šolo Ivan Cankar Ljutomer. Za ribolov jo je navdušil oče Damijan, ki je tudi njen mentor. Špela se s športnim ribolovom ukvarja že dobrih sedem let, saj kot pravi je vzljubila ta lepi športni ribolov.

Prišli so počitniški dnevi in Špela je knjige zamenjala za ribiško palico, saj ribe lovi po načelu ujemi - spusti. Tako sta se z očetom v torek, 5. julija v popoldanskih urah odpravila na ribolov v gramoznico Gabrove grabe v Odrance. Vsak si je našel primerno mesto in začela sta loviti ribe z vabami. Tokrat je Špela imela več ribiške sreče od očeta, saj se ji je nasmehnila ribiška sreča. Kar dvakrat je vrgla trnek z ribiško palico na sredino gramoznice in čakala in čakala, da se ji bo nasmehnila ribiška sreča. In res se ji je. Po dolgem času je opazila, da se njena ribiška palica vse bolj nagiba, brž je spoznala, da je na trnek ujela veliko ribo, a preden jo je ob pomoči očeta Damijana varno potegnila k obrežju gramoznice se je dodobra namučila.

Oče ji je ves čas svetoval kako naj pravilno drži ribiško palico, da bo ulovljeno ribo lažje potegnila iz vode k obrežju. To so bili za mlado Špelo trenutki sreče in veselja, ko sta skupaj z očetom na obrežje gramoznice varno brez poškodb potegnila ribo - krapa, ki je po oceni tehtal okrog 12 kilogramov. Za trajni ribiški spomin je nastala spominska fotografija in za Špelo je bil to nepozaben trenutek sreče in veselja. Po ulovu sta ga z očetom spustila nazaj v svoje vodno kraljestvo in riba je veselo zaplavala in že je ni bilo več, kajti vsaka riba je najrajši v čisti in mirni vodi, kot je to gramoznica Gabrove grabe v Odrancih.

Ob tem lepem trenutku je Špela dobila še več volje in veselja do ribolova, zaupala nam je še, da je v isti gramoznici že ujela 16 kg krapa, torej ima srečno roko pri ulovu. Je pa bil ulovljeni krap težak, da bi ga Špela vzela v roke, na zraku je ves čas bil tudi nemiren, zato je to storil njen oče Damijan.

Špela in Damijan s krapom

Jože Žerdin



Več v Družabno