Starejša ženska neznancu, »zdravniku v tujini«, večkrat nakazala več deset tisoč evrov

Starejša občanka je v prepričanju, da si preko spleta dopisuje z moškim, zaposlenim kot zdravnikom v tujini, ki potrebuje denar za vrnitev domov, večkrat nakazala več deset tisoč evrov.

Prlekija-on.net, torek, 19. julij 2022 ob 10:40
Občanka si je dopisovala z neznancem

Občanka si je dopisovala z neznancem

Policisti PU Maribor obravnavajo primer "ljubezenske prevare", pri kateri je starejša občanka, v prepričanju, da si preko spleta dopisuje z moškim, zaposlenim kot zdravnikom v tujini, ki potrebuje denar za vrnitev domov, večkrat nakazala več deset tisoč evrov.

Spletne uporabnike, predvsem pa uporabnice policisti zato opozarjajo, da ne nasedajo tovrstnim spletnim prevaram in dopisovalcem, ki se predstavljajo pod različnimi krinkami in izgovori o tem, zakaj ne morejo do denarja. Za krinkami, kot so "zdravnik v tujini, vojak na mirovni misiji ali nesrečen vdovec na naftni ploščadi," lahko stojijo pretkani kriminalci, ki prek spleta tako nagovarjajo ženske.

Za t.i. ljubezenske/romantične goljufije je sicer značilno, da želijo storilci z žrtvami navezati čustveno zvezo in so v stiku preko e-sporočil ali telefona po več mesecev. Tovrstne oblike spletnih goljufij velikokrat niso prijavljene policiji, ali so prijavljene več mesecev po transakcijah. Zato opozarjajo, da se oškodovanke na policiste obrnejo čimprej po samih transakcijah, saj to v največji meri vpliva na možnost povrnitve sredstev.Več v Črna kronika