Ortodontija kot posebna veja v zobozdravstvu

Ključni cilj ortodontije je doseči pravilno oblikovano ter skladno delujoče zobovje, in sicer v ubranosti z estetskim videzom obraza.

Oglasno sporočilo, sreda, 27. julij 2022 ob 12:56
Ortodont

Ortodont

Ortodontija je posebna veja v zobozdravstvu, ki se ukvarja zlasti z nepravilnostmi v rasti pa tudi v razvoju zobovja. Njen ključni cilj je doseči pravilno oblikovano ter skladno delujoče zobovje, in sicer v ubranosti z estetskim videzom obraza.

Ortodontsko zdravljenje torej uravnava nepravilno raščeno zobovje. Zob, ki je obremenjen s primerno silo, se prične premikati v želeno smer. V takšne namene pa se uporabljajo posebni pripomočki oziroma zobni aparati. Ti so lahko snemni ali fiksni. Kakšen tip je primernejši za posameznika, pa navadno določi ortodont.

Načrt ortodontskega zdravljenja

Ortodont mora skupaj s pacientom ali pa z njegovimi starši, če gre za otroka, pripraviti temeljit načrt ortodontskega zdravljenja. Ta mora vključevati diagnozo, v kateri so navedeni tudi znaki nepravilnosti, obseg nepravilnosti, ki je izražen z okluzijskim indeksom, namen zdravljenja.
Prav tako mora načrt, ki ga ortodont pripravi skupaj s pacientom, vsebovati korekcijo znakov nepravilnosti, metode zdravljenja, retencijo, predvideni čas obravnave, ne nazadnje tudi stroške obravnave.

Za postavitev diagnoze, načrtovanje, spremljanje ter za oceno zdravljenja praviloma zadostujejo:
  • informacije oziroma podatki iz družinske ter osebne anamneze,
  • opazovanje obraza ter delovanja zob,
  • študijski mavčni model, ki se ga dobi z odtiskovanjem spodnjega ter zgornjega zobnega loka,
  • ortopan oziroma rentgenski posnetek zobovja,
  • stranski rentgenski posnetek glave,
  • fotografije obraza ter zobovja.

Čas ortodontskega zdravljenja

Ortodontski pripomočki vsekakor potrebujejo določen čas, da pričnejo delovati oziroma učinkovati. Obenem jih je treba ves čas prilagajati spremembam, ki nastajajo v ustni votlini. Če se jih pravilno ter dosledno uporablja, se lahko nepravilnosti v povprečju korigirajo v roku dveh do treh let.

Neredko se ortodontsko zdravljenje izvaja celo v dveh fazah. V prvi fazi strokovnjak oziroma ortodont poskuša učinkovito odpraviti funkcionalne nepravilnosti že v mlečnem oziroma mešanem zobovju, in sicer s pomočjo snemnega zobnega aparata. Nato sledi nekaj let pavze. Kasneje pa se v stalnem zobovju dokončno razporedi zobe, in sicer s fiksnim oziroma nesnemljivim aparatom za zobe. V nekaterih primerih je po končanem tovrstnem zdravljenju potrebna še pomoč protetika ali čeljustnega kirurga. Če želimo, da zobje po zdravljenju ostanejo v doseženem položaju, je vsekakor potrebno namestiti še posebne aparate, ki se imenujejo retenerji.

Izbira primernega ortodonta

Pri oblikovanju zobovja seveda v veliki meri šteje strokovno znanje pa tudi izkušnje strokovnjaka. V tem primeru je to ortodont. Za piko na i pa mora biti takšna oseba tudi prijazna in vam mora prijati tudi kot človek. Zato ni vseeno, kakšnega ortodonta si izberete zase ali za svoje bližnje.

Odličen naslov v tem primeru je zobozdravstveni center Babit, ki se nahaja v Ljubljani. Velja za hišo izjemno prijaznih ljudi in seveda tudi za hišo, kjer so v ospredju vrhunske storitve, in to z dolgoletno tradicijo.

Zobozdravstveni center Babit d. o. o.

Zobozdravstveni center Babit se torej nahaja v Ljubljani, natančneje na Kolezijski ulici 25, in to že skoraj tri desetletja. Pod eno streho združujejo prav vse zobozdravstvene specialnosti. Med njimi je tudi ortodontija.

Sicer pa vas v omenjenem centru poleg ortodonta pričakujejo še drugi strokovnjaki, in sicer:

  • zobozdravniki,
  • zobozdravniki specialisti,
  • endodonti ustni higieniki,
  • asistenca,
  • recepcija.
Vsi omenjeni strokovnjaki med seboj odlično sodelujejo ter si tudi pomagajo.


Več v Gospodarstvo