Praznik Marijinega vnebovzetja in pozdrav jeseni v Šprincu

Prebivalci z obeh strani meje so skupaj praznovali in se veselili

Branko Košti, ponedeljek, 15. avgust 2011 ob 19:231
Praznik Marijinega vnebovzetja v Šprincu

Praznik Marijinega vnebovzetja v Šprincu

Množica vernikov razkrižke župnije, občanov Občine Razkrižje in gostov iz sosednje Hrvaške, se je ob prazniku Marijinega vnebovzetja zbrala ob kapelici v Šprincu.

Praznovanje se je pričelo s povorko cvetja, ki je krenila od domačije Srševih v Veščici proti mestu slovesnosti. Mašo ob tem pomembnem krščanskem prazniku je daroval kaplan ljutomerske župnije g. Gregor Šemrl, lepo praznovanje pa je zaželel tudi župan občine in predsednik TND Razkrižje Stanko Ivanušič in v svojem nagovoru povdaril pomen tovrstnih druženj prebivalcev z obeh strani meje, saj je bil ta dan prehod čez državno mejo za obmejne obiskovalce prost.

Po maši se je dogajanje preselilo v velik šotor na parceli TND Razkrižje, kjer je dobrodošlico v imenu domačinov Šprinca in Koprive izrekel Drago Škrlec, poleg domačega župana pa je spregovoril načelnik Občine Štrigova.

V bogatem kulturnem programu so se predstavili člani folklorne skupine, etno skupine, ljudski pevci in pevke ter glasbene skupine iz občin Razkrižje, Ljutomer, Veržej in Štrigova. Kaplan Šemrl je opravil tudi blagoslov klopotca in vinogradov, pozdravila jih je tudi vinska kraljica Martina 15, dijakinja 1. letnika Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše Vesna Srša je iz rok župana Ivanušiča prejela njegovo posebno priznanje, predstavili pa so še knjigo "Pesmi in šege iz Razkrižja in okolice".

Pomerili so se še v vinogradniških igrah, svojo moč pa so Prleki, Prekmurci in Medžimurci in ostali dokazovali z vlečanjem vrvi.


Več v Družabno