Letos jubilejni, že 60. sejem AGRA

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA bo od 20. do 25. avgusta navduševal z vrhunsko tehniko, mehanizacijo, opremo in sredstvi za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo.

Prlekija-on.net, četrtek, 11. avgust 2022 ob 17:53
Sejem AGRA

Sejem AGRA

V četrtek, 11. avgusta, so v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, Boris Erjavec, izvršni direktor in Sandra Sedmak, projektni vodja spremljajočih dogodkov predstavili vse tisto, kar bo od 20. do 25. avgusta prinesel jubilejni, 60. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA.

»Ob jubileju, ki predstavlja šest desetletij tradicije in vizije zgodbe, ki se imenuje Pomurski sejem, smo lahko upravičeno ponosni. Še posebej smo lahko ponosni zato, ker je bilo v tem obdobju veliko prelomnih trenutkov in obdobij, ki bi lahko to zgodbo obrnili v drugo smer. Da je zgodba vsa ta leta ostala živa, je zaslužnih veliko ljudi, posameznikov, institucij in prijateljev v Pomurju, Sloveniji in širšem prostoru. Gornja Radgona je postala sinonim za trdoživost, lahko bi rekli tudi trmo in vztrajnost, pa tudi sinonim za pristno sodelovanje ob reki Muri. Začetek modernih sejmov v Gornji Radgoni sega v leto 1962, ko je bila organizirana prva sejemska prireditev pod imenom Pomurski sejem. Več kot desetletje je organizacija sejma slonela na zagnanosti entuziastov iz Gornje Radgone in Pomurja, leto 1975 pa je prineslo pomoč izkušene ekipe Gospodarskega razstavišča iz Ljubljane. Leta 1973 je bilo sejmišče preseljeno na novo lokacijo, kjer je še danes. Največja prelomnica za sejem AGRA je bilo leto 1993, ko je postal Pomurski sejem samostojna gospodarska družba.

Čeprav so se mu postopoma pridružile druge sejemske prireditve in strokovna ocenjevanja kakovosti, je bil Mednarodni kmetijsko živilski sejem skozi vso zgodovino ključen projekt in dogodek v organizaciji Pomurskega sejma. Pa ne le Pomurskega sejma, tudi Slovenije in regije, ki ji pripada ... Že polnih šest desetletij je praznik zemlje, stroke, posla in srca. S svojimi bogatimi vsebinami je nepogrešljiv za razvoj slovenskega kmetijstva, živilstva in podeželja. Prinaša inovacije, trajnostne smernice in odlične prakse. Gospodarstvenikom omogoča nepogrešljive poslovne mednarodne povezave, strokovnjake sooča z novimi znanji. Potrošnikom, ki želijo varno in kakovostno hrano ter pristen stik s podeželjem, predstavlja najboljše tradicije, novosti ter odličnost pridelkov kulinarike in vin.

Po dveh težkih letih pandemije novega koronavirusa Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA od 20. do 25. avgusta v Gornji Radgoni s številnimi razstavljavci in obiskovalci praznuje svoj 60. jubilej v sijaju najboljših sejemskih let,« je povedal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Vrhunska tehnika, mehanizacija, oprema za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo...

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA bo navduševal z vrhunsko tehniko, mehanizacijo, opremo in sredstvi za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. S strokovnimi razstavami živali bo predstavil vrhunske rejske dosežke in z najboljšimi sonaravnimi praksami vabil v bujne sejemske vrtove. Povezoval bo s strokovnimi in stanovskimi srečanji in nazdravil jubileju z najboljšimi kmetijskimi pridelki, prehrano in vini.

Vrhunski domači in tuji razstavljavci bodo ponujali inovativne digitalne rešitve, najnovejšo tehnologijo in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske ter gozdarske mehanizacije in opreme. Na voljo bodo semena, sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin, oprema za živilsko-predelovalno industrijo in gastronomijo, s sočasnim sejmom INPAK pa tudi embalaža. Predstavljeni bodo odlični pridelki in prehranski izdelki slovenske živilsko predelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. Vinska hala bo ponujala odlična vina ter vinogradniško in vinarsko opremo. Bogat bo program kmetijskih gradenj ter opreme za urejanje vrtov in okolice bivališč.

Država partnerica Japonska, predstavljajo se še številne druge države

Država partnerica sejma AGRA bo Japonska. S sodelujočimi podjetji bo predstavila prodorne sisteme avtomatizacije v kmetijstvu, napredne stroje in opremo za kmetijstvo in vrtnarstvo, nove tehnologije za ribogojstvo ter japonske prehranske izdelke, začimbe in pijače. S skupinskimi razstavnimi prostori se predstavljajo še Severna Makedonija, Madžarska, Senegal ...

Sejem bodo sooblikovale vodilne vladne, strokovne in stanovske organizacije, na čelu z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Zadružna zveza bo na sejmu obeležila 150. obletnico zadružništva na Slovenskem. GZS Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij bo predstavila najvidnejša živilska podjetja Slovenije, slovensko sadje in odlične pekovske izdelke. Čebelarska zveza Slovenije se bo predstavila z medenim paviljonom in najnovejšo 3D maketo kranjske čebele. Pester strokovni in stanovski program dogajanja pripravlja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ...

Najboljše tradicije in nove prakse bodo oživljale strokovne predstavitve govedoreje, konjereje, drobnice ter razstava avtohtonih pasem domačih živali s ponudbo izdelkov kmetij. Maneža bo vsak dan prizorišče atraktivnih revij. Vabijo tudi razstava malih živali in rib v ribniku.

S praktičnimi nasveti bodo postregli praznično urejeni osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan, poligon Zeleni dragulji narave, Permakulturni center Pomurskega sejma z vzorčnim čebelnjakom, gozdno parkovni nasad ter nasad starih sort jablan in trt, razširjenih v Sloveniji.

Sejem bodo spremljali številni strokovni posveti, predavanja in okrogle mize na aktualne tematike.

Vsebinski poudarki bodo na evropskem letu mladih in mednarodnem letu ribištva in ribogojstva. V kmetijstvo prihodnosti bodo vabile inovacije in digitalizacija. Pot k zmanjševanju posledic podnebnih sprememb, k ohranjanju biotske raznovrstnosti in čistih vodnih virov bosta kazala ekološko kmetijstvo in hrana iz naše bližine. K večanju prehranske varnosti bo sejem pozival s krepitvijo podeželja, k večji samooskrbi z dobrim gospodarjenjem z gozdom in lesom.

Spremljevalni in družabni program bodo zaznamovali sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje v plesanju polke, prikaz vodenja teličkov s strani najmlajših rejcev, srečanje starodobnih traktorjev Steyr in številna druga stanovska srečanja.



Več v Gospodarstvo