Družinski oljarni Kocbek podeljen Slovenski oskar embalaže 2022

Kot prejemnica najvišjega priznanja je bila na jubilejnem, 60. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni razglašena Oljarna Kocbek za embalažo Luxury Kocbek Gourmet - Escargot Pearls, polnitev 40g polžji kaviar.

Prlekija-on.net, torek, 23. avgust 2022 ob 12:44
Slovenski oskar embalaže 2022 za Oljarno Kocbek

Slovenski oskar embalaže 2022 za Oljarno Kocbek

V petek, 3. junija je v Gornji Radgoni v organizaciji Pomurskega sejma in pod pokroviteljstvom Gospodarske zbornice Slovenije potekalo strokovno ocenjevanje 39. Slovenski oskar za embalažo 2022.

Na natečaju je sodelovalo 6 prijaviteljev z osmimi modeli embalaže. Ocenila jih je strokovna žirija v sestavi: prof., univ. dipl. obl. Vladimir Pezdirc (predsednik), ter člana žirije oblikovalec Jani Bavčer in dr. Gregor Radonjič, redni profesor in predstojnik Katedre za tehnologijo in podjetniško varstvo okolja Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru.

Kot prejemnica najvišjega priznanja je bila v ponedeljek, 22. avgusta 2022 na jubilejnem, 60. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni razglašena Oljarna Kocbek, Gorazd Kocbek s.p. za embalažo Luxury Kocbek Gourmet - Escargot Pearls, polnitev 40g polžji kaviar, ideja in design: agencija VBG Gregor Žakelj, izvedba pokrova: Tehnior.

Embalaža za polžji kaviar

Embalaža Oljarne Kocbek v ožjem izboru za slovenskega oskarja za embalažo


Pisalo se je leto 1929...

Družinska tradicija oljarne, ki sega v leto 1929 še danes ohranja prvinski pridih nostalgije, združen v dobri kakovosti. Dobro in povsem po starem delajo še danes. Prav slednje je razlog, da pod njihovo blagovno znamko širijo kvalitetne in luksuzne izdelke, ki so zaznamovali domače in tuje trge.

V osrčju Slovenskih goric, natančneje v Stari Gori pri Svetem Juriju ob Ščavnici, stoji stara oljarna, v kateri za kakovostno bučno olje skrbi že tretja generacija oljarjev. Leta 1928 je Alojz Kocbek kupil posestvo in se leto pozneje začel ukvarjati z mlinarstvom in oljarstvom. Znanje in izkušnje je z ženo Antonijo prenesel na sina Antona, ta pa na svojega potomca Gorazda. Slednji je kot tretja generacija oljarjev bučno olje le še oplemenitil in ga popeljal v svet, kjer je danes čedalje bolj iskano.

Da pa ni ostalo zgolj pri ustekleničemen bučnem olju pa je poskrbel Gorazd s pestro paleto novih izdelkov, ki se z žlahtno noto zelenega zlata prepletajo z različnimi okusi. Prepoznal je zahteve in potrebe trga, ki ponujajo neomejene možnosti in tako predstavil novo linijo gurmanskih izdelkov, ki so se in se bodo predstavili pod blagovno znamko Luxury Kocbek Gourmet.

"Zahteve trga so bile tiste, da smo se v liniji naših izdelkov osredotočili na butične izdelke, ki jih iščejo kupci na tujih trgih. Spoznali smo, da so zgodbe povezovanja, tradicije in kvalitete tiste, na katere prisegajo končni kupci v iskanju najboljših stvari. Zato stremimo k temu, da so naši izdelki vrhunske kvalitete in le najboljše ponujamo tudi končnemu potrošniku, ne samo izbranim restavracijam in kuharskim chefom," pove Gorazd Kocbek.

ESCARGOT PEARLS - Polžji kaviar

Med prve inovativne izdelke, ki se bodo predstavili pod blagovno znamko »Luxury Kocbek Gourmet« spada tudi najnovejša pridobitev in sicer Polžji kaviar (Escargot pearls), ki so ga umestili v posebej za to dizajnirano škatlico s prav unikatnim, posebej oblikovanim aluminijastim pokrovčkom.

Sestava celotnega luksuznega izdelka je iz treh komponent: steklo, aluminij in karton.

Vse tri sestavine se reciklirajo in so tako trajnostne, kar jim je ključnega pomena pri doseganju okoljevarstvenih meril.

Praktičnost uporabe in tehnični vidiki pakiranja:

Ovojna embalaža - Škatlica:

1.komponenta: Izvirnost same zaščitne embalaže je izhajala iz izhodišča, da je embalaža namensko oblikovana za potrebe zaščite steklenega kozarčka. Pri sesavi so se osredotočili na notranjost, kjer je posebej prirejena okroglina izreza, zaradi katerega kozarček ostaja fiksiran na mestu. To preprečuje, da bi se kozarček med transportom v embalaži obračal ali dodatno premikal. S tem preprečujejo tudi, da bi prišlo do hitrejšega loma stekla oz, da prav tako vsebina v kozarčku ostane na mestu.

2.komponenta: Sam pokrov embalaže nudi dodatno zaščito celotne komponente in hkrati prekrije celotno spodnjo prvotno embalažo. Na vrhu je prav tako izklesana okroglina, ki uporabniku omogoči, da vsebino - torej kozarček potisne iz celotne embalaže. Vse skupaj lahko uporabnik naredi z eno roko v kateri drži škatlico in s kazalcem potisne vsebino notranjosti.

Sestavni del embalaže - aluminijasti pokrovček

Navaden prvotni pokrovček steklenega kozarčka so dodatno nadgradili s posebej oblikovanim aluminijastim pokrovčkom, ki služi kot dvojno zapiralo. S tem preprečijo dodatne poškodbe in zagotovimo še boljšo tesnost same embalaže. Hkrati pa dodajo celotni embalaži elegantnejši videz.

Estetika

Pri estetskem vidiku designa embalaže so se pri izdelavi osredotočili na izhodišča njihove celostne grafične podobe. Ker je vsebina polžji kaviar, kar v svetu pomeni določeno eleganco, prestiž, višjo cenovno vrednost, so želeli narediti korak dlje in se izogniti tradicionalnim embalažam, kot jih poznamo za ribji kaviar. Ker gre za izdelek, ki je v svetu rariteta, so temu primerno iskali nove rešitve. Menijo, da so s tem zadeli tržno komunikativnost same embalaže, kot je edinstvena tudi njena vsebina.

Vsebina - polnitev

Polnitev kozarčka je 40g polžjega kaviarja, ki ga kuharski Chefi lahko ponudijo pokapljanega z bučnim oljem. Polžji kaviar, poznan tudi kot biseri "escargot", je vrsta kaviarja, ki je sestavljen iz svežih jajc kopenskih polžev. Zaradi njegovih bogatih vsebnosti so ga v starodavnem svetu častili kot poslastico in mu nadeli vzevek Afroditini biseri (prav zaradi njegovih domnevnih lastnosti afrodizijaka).

Specialiteta za hedoniste in iskalce novih okusov.

Oblikovanje

Gregor Žakelj, umetniški direktor je pred dvanajstimi leti ustanovil oblikovalski studio VBG (Visual Brain Gravity). Njegova dela in uspehi so poželi veliko pohval tudi v tujini, izbran je bil med 10 najperspektivnejših kreativcev v Evropi s strani ADC*E Barcelona in prejel je več kot 80 slovenskih in mednarodnih nagrad. Med njimi ADC*E, European Design Award, Golden Drum, Sof, Brumen, Volvo Design Award, Regpak, German Design Award,...) Svoje znanje predaja na številnih konferencah doma in v tujini (Barcelona, Tromso, Varaždin, Ljubljana, Švedska...) kjer zagovarja svojo misel, da je dobro oblikovanje za dobre naročnike ter prednosti Slovenskega znanja in oblikovanja. Trenutno svoje multidisciplinarno znanje uporablja pri snovanju in mentoriranju blagovnih znamk in vizualnih podob za domače in tuje naročnike. Med delom odkriva pomembne lastnosti produktov, kar je prepoznal tudi pri snovanju zgodbe oljarne KOCBEK.

Konec lanskega leta je Oljarna Kocbek prejela prestižno mednarodno nagrado RED DOT za njihovo posebno stekleničko Luxury Black Bottle, ki je bila prav tako nagrajena s Slovenskim oskarjem za embalažo leta 2020.

»Vedno pravim, da je dobro oblikovanje za dobre naročnike, kjer morata oba delati za končni rezultat. V tem primeru je bilo bistveno prepoznati tradicijo in jo vključiti v končno rešitev. Svet, si ne želi »zlatih« izdelkov, ampak odlične slovenske izdelke z dolgoletno zgodovino, ki jih lastnoročno pridelujejo tako pridni ljudje, kot je Gorazd Kocbek,« je povedal Gregor Žakelj, umetniški direktor v agenciji VBG.



Več v Gospodarstvo