26. Festival Dnevi poezije in vina na letni terasi Flo Cukeraja

Gostje so bili katalonski pesniki Anna Aguilar-Amat, Anna Gual in Jordi Julia, ki so sodelovali na katalonsko-slovenski literarno-prevajalski delavnici v družbi slovenskih kolegov Ane Svetel, Ivana Dobnika in Milana Jesiha ter prevajalke in pisateljice Simone Škrabec.

Prlekija-on.net, sreda, 24. avgust 2022 ob 10:44
26. Festival Dnevi poezije in vina v Ljutomeru

26. Festival Dnevi poezije in vina v Ljutomeru

Festivala Dnevi poezije in vina, enega najpomembnejših evropskih pesniških dogodkov, ni potrebno podrobneje predstavljati. Vsako leto na njem gostimo številne priznane pesnice in pesnike z vsega sveta, festivalsko pesniško dogajanje pa vedno spremlja tudi bogat koncertni, gledališki, otroški ter vinsko-kulinarični program.

Na letošnjem, že 26. festivalu bo med 22. in 27. avgustom nastopilo 20 pesnic in pesnikov iz 10 držav. Glavnina dogajanja bo potekala na Ptuju, ki se v času festivala prelevi v prestolnico poezije, nekatere dogodke pa bodo gostili tudi drugi kraji, kot so Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Krško, Vitomarci, Juršinci, Ljutomer, Križevci pri Ljutomeru, Ormož, Ivanjkovci, Belo, Selce, Petanjci, Janški vrh in Potrna v Avstriji.

Gostje so bili katalonski pesniki Anna Aguilar-Amat, Anna Gual in Jordi Julia, ki so sodelovali na katalonsko-slovenski literarno-prevajalski delavnici v družbi slovenskih kolegov Ane Svetel, Ivana Dobnika in Milana Jesiha ter prevajalke in pisateljice Simone Škrabec. Program je povezovala letošnja kuratorka Kristina Kočan.

Presenečenje je bila tudi naša knjižničarka Kleja Gregorinčič, ki je vse goste nagovorila in pozdravila, zaželela prijetno bivanje med nami v španščini.

Dnevi poezije in vina niso posvečeni le pesniški besedi, pač pa tudi žlahtni kapljici. Na dogodku ni manjkalo niti te, zanjo je poskrbelo vinogradništvo Kosec iz Radomerščaka, ki pridelujejo izjemno kakovostna vina in sicer: rumeni muškat, traminec, laški rizling, šipon, modri pinot in modro frankinjo na kar 7 hektarjih vinorodnih površin. Nataša Kosec nam je predstavila vinski program, ki je sledil ob zaključku prireditve.

Druženje v prijetnem ambientu letne terase Flo Cukeraja je potekalo še pozno v noč ob zvokih amaterske skupine tamburašic KD Cven, ki delujejo od leta 2019 pod vodstvom Rafaela Pavličiča. Rafael se zaveda pomena naše kulturne dediščine, promoviranju njenega pomena ter približevanje dediščine širšemu krogu lokalne skupnosti. Zbira in zapisuje ljudske pripovedi, ki jih sliši od ljudskih pripovedovalcev, ob tem pa ustvarja tudi avtorske skladbe z besedili ali brez za tamburaše.

S prireditvami aktivno pristopamo k spodbujanju Leta prleških vrednot in vinske kulture v naši občini.

Zapisala: Sonja Rožman, Splošna knjižnica Ljutomer
Foto: Arhiv Splošne knjižnice Ljutomer



Več v Kultura in izobraževanje