V Radencih je potekal 2. Mladinski festival v Sloveniji po vzoru Mladifesta iz Medžugorja

Skupaj so slavili Boga, prinesli medse medžugorski duh.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. avgust 2022 ob 18:12
Mladinski festival

Mladinski festival

"S teboj, Mati Marija!" Tako se je otvoril 2. Mladinski festival v Sloveniji. Skupaj se zopet veselimo, da smo lahko zbrani na enem mestu, pri Mariji doma, ter da lahko podoživimo medžugorski duh, ki prihaja med nas.

V ta dom smo letos priromali 27. 8. 2022 v župnijo sv. Cirila in Metoda v Radencih. Ob 14.00 smo otvorili skupno dogajanje s pesmijo "Hozana na višavah" in se tako podali na pot kateheze, ki jo je vodil letošnji novomašnik Janez Meglen iz novomeške škofije. Skozi svojo pot duhovništva nam je predstavil, kaj pomeni zaupanje v Boga ter nam vlil poguma za naslednje korake. Predstavil nam je drugačen pogled sv. maše, kjer se združijo tri občestva: krščansko občestvo med seboj, občestvo v vicah ter občestvo, ki je že pri Bogu in ga slavi. Tako se pri sv. maši združimo vsi v eno, kar nas uči Jezus: "... da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v njih in ti v meni, da bi bili popolnoma eno" (Jn 17, 22-23a).

Gospod nam na poti življenja zaupa najpomembnejše bitke, ki jih z vero lahko premagujemo. Tako je Matejo in Ivana Adamič poklical v skupno zakonsko življenje in jima zaupal svoj največji zaklad. Zakonca Adamič prihajata iz župnije Bogojina, njuno družino pa je Bog blagoslovil s štirimi otroki. Kljub preizkušnji, da se je prvorojenec rodil nekaj mesecev prezgodaj in potrebuje njuno celodnevno oskrbo, sta ostala zvesta v veri ter izpolnitvi Božjega načrta. Skupaj kot družina se učijo sprejemanja, prilagajanja, drugačnosti; vse to pa tudi živijo v občestvu v svoji domači župniji ter drugod. Otrok je Božji dar in tako sta tudi onadva sprejela dar ter odbila vsako nasprotovanje za prekinitev življenja in odmik otrok od sebe. Vse nas sta nagovorila za močno zaupanje v Boga, v njegovo varstvo in dala zavedanje, da bolj kot prepuščamo svoje življenje v Božje roke, bolj lahko živimo svobodno.

Med dnevom so nas nagovorili še trije bratje frančiškani - bogoslovci, ki prihajajo iz Bosnohercegovške province, trenutno pa študirajo v Zagrebu. Povedali so nam, kako so oni odgovorili na Božji klic, s čim so se borili in kako so spoznali, da Bog želi, da živijo le Zanj.

Po bogatem duhovnem programu (kateheze, pričevanja, petje, ples) smo si vzeli čas za telesno okrepčilo, se spoznavali, delili izkušnje ter se pripravljali na sv. spoved ter slovesno sv. mašo.

Ob 18.00 smo začeli z molitvijo rožnega venca in molitvijo k sv. Duhu. Slovesno sv. mašo je vodil soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf ob prisotnosti duhovnikov s celotne Slovenije, ki so na dogodek prišli z mladimi iz svojih župnij. Pred oltar smo prinesli zahvale, prošnje in molitve ter jih predali Bogu v naročje. Po prejetem blagoslovu smo zapeli Salve Regina, prižgali svečke in zapeli litanije Matere Božje.

Izpolnili smo še zadnjo pot, ki jo hodimo skupaj - po Mariji k Jezusu. Ustavili smo se pri češčenju Najsvetejšega in tako skupaj slavili Boga.

Zadnje dejanje našega večera smo zaključili s pesmimi izpod rok in glasov pevskega zbora in benda mladih iz Škofije Murska Sobota ob zborovodkinji Petri Ivančič.

Skupaj smo slavili Boga, prinesli med nas medžugorski duh, se izročali Njemu, se povezovali v molitvi. Bili smo povezani z nebeškim kraljestvom.

Vsem, ki so nam kakorkoli pomagali se iz srca zahvaljujemo, da smo z vašo pomočjo lahko izpeljali duhovno bogat dan.

In kličemo naprej: "S teboj, Mati Marija!"

Zapis: Mojca Mutvar
Fotografije: Sonja Kamplet Rotar



Več v Kultura in izobraževanje