S 43. Lendavsko trgatvijo sklenili Festival Vinarium

Tradicionalna etnološka prireditev je v Lendavo pritegnila številne obiskovalce, ki so si lahko ogledali povorko v starem mestnem jedru, na kateri se je predstavilo nekaj več kot štirideset skupin.

Prlekija-on.net, sobota, 3. september 2022 ob 20:52
43. Lendavska trgatev

43. Lendavska trgatev

Letošnji Festival Vinarium je sklenila že 43. Lendavska trgatev. Tradicionalna etnološka prireditev je v Lendavo pritegnila številne obiskovalce, ki so si lahko ogledali povorko v starem mestnem jedru, na kateri se je predstavilo nekaj več kot štirideset skupin.

Tradicionalna povorka z nekaj več kot 40 skupinami

Dopoldanska povorka, ki jo je s pozdravom odprl podžupan v funkcij župana Ivan Koncut, je potekala v krasnem vremenu in ponovno napolnila lendavsko staro mestno jedro. Malo čez enajsto uro je več kot štiri tisoč obiskovalcev dočakalo začetek povorke, v kateri je nastopilo 43 skupin z več kot 300 nastopajočimi. Med njimi niso manjkale skupine vinskih vitezov, mažoretke, glasbeniki ter seveda vozovi, ki so v nekaj manj kot uri in pol trajajočem mimohodu skozi mestno jedro predstavili tradicionalne običaje, opravila, noše ter kulturno dediščino Hrvaške, Srbije, Madžarske in Slovenije. Povorke se je udeležila tudi 3. vinska kraljica občine Starše Anja Kelc.

»Letošnja povorka s prikazom šeg, navad in aktivnosti preteklega in današnjega časa je za nami in mislim, da smo lahko zelo zadovoljni. V povorki se je predstavilo 8 krajevnih skupnosti in 12 društev, od kulturnih, turističnih, vinogradnških, folklornih društev ... Vozovi so zmeraj vrhunec povorke, na njih je bilo prikazano ogromno različnih aktivnosti, ki na zabaven in inovativen, hkrati pa tradicionalen način predstavljajo kulturo in navade krajev, od koder skupine prihajajo,« je o raznolikosti letošnje povorke povedala Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava.

Letošnja Lendavska trgatev je ponudila tudi animacijski program za otroke na Pravljičnem dvorišču (dvorišče Knjižnice Lendava) ter folklorni festival na osrednjem odru ob kulinarični ponudbi, kjer je za popoldansko zabavo skrbel ansambel Spev. Za večerni glasbeni zaključek in dobro zabavo pa bodo zvečer poskrbeli še Peter's Pan Band in skupina Kingstoni.

Festival Vinarium letos zelo uspešen

Festival Vinarium je obudil poznopoletno dogajanje in v lendavsko središče v teh dneh privabil veliko število ljudi. Zelo lepo obiskani so bili ob dveh glavnih dogodkih, Bogračfestu in Lendavski trgatvi, tudi etno večeri na Letnem odru Gledališke in koncertne dvorane, na katerih so se s kulturnim programom in kulinaričnimi dobrotami predstavili predstavniki Hrvaške, Madžarske in Slovenije.

»Celoten festival, od Bogračfesta, etno večerov, vinskega večera do zaključne Lendavske trgatve, je potekal zelo uspešno. Festival je obiskalo ogromno ljudi, ki so bili zelo zadovoljni. Veliko je bilo obiskovalcev od drugod, kar je zelo dobrodošlo v turističnem in tudi v vseh ostalih pogledih,« je ob zaključku festivala povedal Ivan Koncut.

Martina Bukovec, direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava o letošnjem festivalu, ki se je težko pričakujoč ponovno odvil v ustaljenih razmerah, kot so jih bili vajeni v predkoronskih časih: »Trudili smo se, da smo s temi dogodki - dvema zelo odmevnima, Bogračfest in Lendavska trgatev, kot tudi s tistimi manjšimi, etno večeri ter z vinskim večerom - pripeljali v Lendavo veliko zabave, precej kulture, pa tudi doživetij v smislu okušanja vinske kapljice. Tako smo s samo izvedbo zelo zadovoljni, kar je seveda tudi dobra motivacija za naprej

Dogajanje tudi na lokaciji stolpa Vinarium

Številni obiskovalci Lendavske trgatve so ob dogajanju v mestnem jedru obiskali tudi razgledni stolp Vinarium Lendava, zgrajen na griču v Lendavskih goricah na turistični cesti Lendavske gorice, ki je 2. septembra vstopil v sedmo leto delovanja. Od samih začetkov pa vse do sedaj se je nanj povzpelo malo manj kot 600.000 obiskovalcev. Od letošnjega aprila ob stolpu deluje tudi adrenalinska atrakcija Zipline Vinarium, po kateri se je do danes spustilo kar 3.520 pogumnežev.

Praznovanje obletnice stolpa je bilo obeleženo z dobro glasbo, pestro kulinariko, 4. dirko Pomurskega MTB pokala in dnevi odprtih vrat vinskih kleti.

Na predvečer Lendavske trgatve pa so na Večeru lendavskih vin, ki je posvečen predstavitvi in okušanju vrhunskih vin domačih vinarjev, v prijetnem ambientu Krone pri Mestni hiši razglasili tudi županovo vino. To je postal Laški rizling Kulčar vinarja dr. Bojana Kulčarja. Predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava Jože Kleiderman pa je pred začetkom povorke vinarju Danilu Vargi podelil tudi priznanje za najboljši lendavski špicer.



Več v Družabno