Gabriela Babnik v Flo Cukeraju

Za svoj prvi roman Koža iz bombaža je leta 2007 prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec.

Prlekija-on.net, torek, 6. september 2022 ob 20:37
Gabriela Babnik v Flo Cukeraju

Gabriela Babnik v Flo Cukeraju

Obiskovalce letnega vrta v Flo Cukeraju je navdušila pisateljica, literarna kritičarka, prevajalka in specialistka za afriško književnost Gabriela Babnik. Študirala je na ljubljanski Filozofski fakulteti primerjalno književnost, po študiju pa je potovala po Afriki. Najdlje se je zadržala v Burkini Faso, ki je postala navdih za večino njenih del. Poleg pisateljevanja in urednikovanja tudi prevaja, večinoma afriške avtorje in piše radijske igre.

Za svoj prvi roman Koža iz bombaža je leta 2007 prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec. V Splošni knjižnici v Ljutomeru pa je bila leta 2008 najbolj iskana knjiga med bralci. Za roman Sušna doba je leta 2013 dobila evropsko nagrado za književnost. Istega leta je prejela tudi Stritarjevo nagrado. Napisala je tudi romane V visoki travi, Nočne pokrajine, Razkriti obrazi svobode, Intimno, Tri smrti, in najnovejši roman Tišina, polna vetra.

Pisateljica se v svojem novem romanu Tišina, polna vetra ukvarja z odnosom med francoskim pesnikom Charlesom Baudelairom (1821-1867), avtorjem pesniške zbirke Rož zla, in njegovo muzo, igralko in plesalko Jeanne Duval (1820-1862). Avtoričina veščina se kaže predvsem v izjemnih opisih njunih čutnih zbliževanj in spretnem prepletanju zgodbe s sodobnejšimi tematskimi nastavki, ki strastnemu in impulzivnemu razmerju dodajo povsem nepričakovano dimenzijo in poskrbijo za presenetljiv končni obrat.

S pisateljico se je pogovarjala direktorica knjižnice Vesna Laissani. S pesmijo sta večer popestrili Selma Franov in Marinka Prelog, ki delujeta pod umetniškim imenom Beročka.

Zapisala: Sonja Rožman, Splošna knjižnica Ljutomer
Foto: Arhiv Splošne knjižnice


Več v Kultura in izobraževanje