22-letni moški je oškodovanko hotel umoriti, kar pa sta s prihodom preprečila policista

Po do sedaj zbranih obvestilih je bilo ugotovljeno, da sta se osumljenec in žrtev poznala, vendar nista bila par. Pri ugotavljanju motiva je bilo ugotovljeno, da je osumljeni dejanje storil zaradi ljubosumja, v tej zvezi preiskujejo, ali je bilo njuno srečanje dogovorjeno oz. jo je osumljenec pričakal v zasedi.

Prlekija-on.net, sreda, 7. september 2022 ob 09:38
Policija

Policija

Vodje Sektorja kriminalistične policije PU Maribor, Beno Meglič, je na novinarski konferenci podal podrobnosti napada oz. poskusa umora, ki se je zgodil v mariborskem mestnem parku pred dnevi. V zvezi s preiskavo kaznivega dejanja poskusa umora po 116. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi s 34. členom istega zakona, ki je bilo izvršeno v mariborskem mestnem parku, so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je 22-letni moški oškodovanko na opisanem kraju hotel umoriti, kar mu ni uspelo, ker sta se med njegovim napadom na oškodovanko, na kraj pripeljala policista PP VSPK Maribor.

Istočasno sta zaradi vpitja oškodovanke v neposredno bližino prišla tudi mlajši moški in ženska, ki sta tudi opozorila policista na dogajanje. Ob prihodu sta policista neposredno ob zgradbi akvarija - terarija na tleh opazila hudo poškodovano žensko. Takoj sta zaprosila za reševalno vozilo in jo skušala ohranjati pri zavesti.

Med izvedbo prvih nujnih ukrepov in pri ogledu kraja dejanja so policisti izsledili 22-letnega osumljenca in mu na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost ter zoper njega odredili pridržanje.

22-letna oškodovanka je bila z reševalnim vozilom odpeljana v UKC Maribor, kjer je bila po nujni zdravniški oskrbi in kirurškem posegu tudi hospitalizirana in je še vedno življenjsko ogrožena.

Osumljeni dejanje storil zaradi ljubosumja

Po do sedaj zbranih obvestilih je bilo ugotovljeno, da sta se osumljenec in žrtev poznala, vendar nista bila par. Pri ugotavljanju motiva je bilo ugotovljeno, da je osumljeni dejanje storil zaradi ljubosumja, v tej zvezi preiskujejo, ali je bilo njuno srečanje dogovorjeno oz. jo je osumljenec pričakal v zasedi.

Osumljeni je bil s kazensko ovadbo priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku v Mariboru. Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Prav tako so potrdili, da za 22-letnega osumljenca obstajajo utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, ki sta bili na območju PP Šentilj izvršeni pred navedenim kaznivim dejanjem. Gre za kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari ter poskus velike tatvine, vendar v tej zvezi policisti še zbirajo obvestila in bodo po vseh zbranih obvestilih in dokazih v obeh primerih na pristojno ODT v Mariboru podali kazensko ovadbo. V sklopu preiskave kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete so policisti izvedli več aktivnosti, tudi v povezavi z osumljencem.

V tej zvezi pojasnjujejo, da policisti osumljenega v preteklosti niso obravnavali za kazniva dejanja z elementi nasilja.

Za kaznivo dejanje umora je po določilih 116. člena KZ-1 predpisana kazen zapora najmanj 15 let, storilec se za poskus umora lahko kaznuje enako kot za dokončano kaznivo dejanje.

Za kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari po I. odstavku 220. člena KZ-1 je predpisana denarna kazen ali zapor do 2 let. Pregon za dejanje pa se začne na predlog.

Za kaznivo dejanje velike tatvine po 205/I-1 KZ-1 se storilec kaznuje z zaporom do 5 let.

Osumljeni 22-letni storilec kaznivega dejanja poskusa umora je bil v ponedeljek, 5. septembra, ob 22. uri, s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper njega odredil sodno pridržanje, saj so obstajali priporni razlogi iz 3. točke I. odstavka 201. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) (ponovitvena nevarnost).



Več v Črna kronika