Folklorna skupina Leščeček gostovala na Škotskem

Na Škotskem so bili med nastopajočimi edini predstavniki iz Slovenije

Prlekija-on.net, torek, 23. avgust 2011 ob 12:21
Folklorna skupina Leščeček se je pred kratkim uspešno vrnila z gostovanja na Škotskem, kjer so sodelovali na festivalu Traquair fair 2011 in na enem izmed največjih svetovno priznanih festivalov The Edinburgh festival Fringe 2011.

Folklorno skupino Leščeček (KD Slavko Osterc Veržej), ki je bila ustanovljena leta 2006 pod vodstvom Alenke Belec sestavlja trenutno 35 članov. Na vajah se člani srečujejo enkrat tedensko po 3 ure, kjer spoznavajo plese vzhodne Štajerske in se učijo petja ljudskih pesmi. Tako plesalci kot tudi pevci se vsako leto udeležujejo območnih srečanj, ki potekajo pod organizacijo Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Letos so se uvrstili tudi na Državno srečanje odraslih folklornih skupin, ki je potekalo v Beltincih.

Nastopili na Traquair fair in The Edinburgh festival Fringe festivalih
Folklorna skupina Leščeček se je v svojem petem letu delovanja pred kratkim uspešno vrnila z 10-dnevnega (3.-13.avgust) gostovanja na Škotskem, kjer so bili med nastopajočimi edini predstavniki iz Slovenije. Član Denis Ivančič ima na Škotskem sorodnico Irene Schofield, ki je organizacijskemu odboru za pripravo festivala Traquair fair predlagala sodelovanje skupine. Ker se jim je zdel njihov program pester in zanimiv, so jih povabili k sodelovanju. Tekom načrtovanja turneje so se uspeli dogovoriti tudi za sodelovanje na enem izmed največjih festivalov umetnosti, svetovno priznanem The Edinburgh festival Fringe, ki letos poteka od 5. do 29. avgusta na 400 prizoriščih s preko 21.000 nastopajočimi. Povezali so se tudi z generalno konzulko na Škotskem gospo Ano Wersun, ki je z uvodnim nagovorom otvorila njihov koncert v Edinburghu.

Program s katerim so se folklorniki predstavljali na gostovanju je obsegal 4 desetminutne splete na temo: Podoknica, K vojakom, Bika na türen ter Lani se možila sem. Festivala, ki so se ju udeležili, nista bila tekmovalnega značaja, šlo je zgolj za predstavitve različnih vrst umetnosti (dramske predstave, muzikali, koncerti glasbenih in plesnih skupin, ulične točke,..).

Predstavili prleško kulturo na Škotskem
V času gostovanja so v kraju Kirkhouse skupaj z njihovo gostiteljico Ireno Schofield pripravili Škotsko-slovenski večer, kjer so gostom ponudili delček prleške kulture in kulinariko. Škoti pa so program popestrili s spletom škotskih plesov v tradicionalnih kiltih ter jih pogostili s specialitetami.

"Posebno doživetje je, ko si skupine iz različnih držav delimo izkušnje in drug drugemu predstavimo delček svoje kulturne dediščine. Vsaka dežela ima nekaj svojega, kar se odraža v temperamentu, značaju in miselnosti. Vendar pa se te razlike hitro razblinijo, ko skupaj zaplešemo in se poveselimo," so bili zadovoljni člani skupine.

Priprave potekale več mesecev
V prostem času in na poti so si ogledali še velike prestolnice kot so Edinburgh, Bruselj in London, v katerem so doživeli tudi topel sprejem na Ambasadi Republike Slovenije. Tako iz organizacijskega kot tudi finančnega vidika, so priprave na to turnejo potekale kar nekaj mesecev, zato do konca leta načeloma več ne načrtujejo gostovanj čez mejo. Se pa že veselijo naslednje sezone, ki se prične v septembru, kjer bodo njihova vrata spet odprta za nove člane, misli pa že usmerjene proti novim izzivom.


Več v Kultura in izobraževanje