Kavč ali zofa, kaj izbrati?

Če ste v procesu nakupa novega kavča oz. zofe, preberite, kakšna je razlika med njima in kaj paziti pri nakupu posameznega izdelka.

Oglasno sporočilo, petek, 7. oktober 2022 ob 19:15
Kavč

Kavč

Če bi morali izbrati najbolj udoben kos pohištva v našem domu, bi najverjetneje kolebali med posteljo in kavčem. Ni ga čez udobje in mehke blazine, v objemu katerih se kar izgubite. Če ste v procesu nakupa novega kavča oz. zofe, preberite, kakšna je razlika med njima in kaj paziti pri nakupu posameznega izdelka.

Kavč ≠ zofa

Marsikdo enači kavč s zofo, čeprav to ni ravno res. V notranjem oblikovanju gre za dve popolnoma različna kosa pohištva, ki se ne razlikujeta samo po videzu, temveč tudi po funkciji, ki jo opravljata. Kavči so bolj udobni in mehkejši, imajo nižje naslonjalo in so poleg sedenja namenjeni tudi udobnemu ležanju. Velikokrat jih naredimo še bolj udobne in mehkejše z okrasnimi blazinami in odejami. V nasprotju s kavči so zofe višje, imajo višje naslonjalo in so namenjene predvsem sedenju.

Kavč

Kaj izbrati, kavč ali zofo?

Kavči praviloma veljajo za bolj udobne, zato so bolj primerni za domove oz. tiste prostore, kjer želite na njih poležavati, gledati televizijo ali brati knjigo. Zofe se zaradi svoje funkcije velikokrat uporabljajo v formalnih prostorih, sprejemnicah, čakalnicah in lokalih. Seveda pa to ne pomeni, da niso primerne za dom, morda so primernejše za tiste prostore, kjer se boste manj lenarili in se bolj posvečali druženju in pogovoru. Čeprav so s priljubljenostjo televizije v dnevnih prostorih zofe zamenjali kavči, pa se v zadnjem času trend ponovno obrača, zofe pa postajajo vse bolj pogost in estetski dodatek v sodobnem domu.

Dvosed

Kaj paziti pri izbiri kavča?

Ko se odločate za nov kavč, najprej pomislite na razpoložljiv prostor, ki določa, kakšna oblika in velikost kavča je najbolj primerna. Za manjše prostore izberite udoben dvosed ali trosed, za večje prostore pa tudi kavče na L ali U. Razmislite, če pridejo v poštev tudi praktični trosedi z ležiščem za goste. Čeprav si želite čim več udobja in prostora, kavč naj ne bo prevelik, saj lahko doseže obraten učinek in prostor pomanjša oz. daje občutek nagnetenosti v prostoru. Ko boste vedeli, kakšen kavč želite, se lahko odločite za barvo, ogrodje, način oblazinjenja, modularnost ipd. Vsekakor je pred izbiro dobro narediti raziskavo in kakšnega preizkusiti tudi v živo.

Kavč

Kaj paziti pri izbiri zofe?

Čeprav zofe redkeje srečujemo v dnevnih prostorih, pa to še ne pomeni, da jih ni. Velikokrat se jih v notranjem oblikovanju dodaja v salone, kotičke za branje ali pisarne. Ker bomo na zofi večino časa presedeli, je dobra ergonomija ključnega pomena. Tako kot pri kavčih so tudi zofe na voljo kot moderni dvosedi ali trosedi, zato premislite, kakšno velikost potrebujete. Izogibajte se cenenim ogrodjem in raje izberite kakovostno kovinsko ali leseno. Če imate možnost, je dobro, da lahko izbrano zofo tudi preizkusite v živo.



Več v Gospodarstvo