Na Polenšaku so obeležili 400-letnico cerkve

Na Polenšaku so praznovali 400-letnico izgradnje cerkve Marijinega obiskanja, 250-letnico posvetitve cerkve in 150-letnico samostojne župnije.

Ivan Trunk, sobota, 22. oktober 2022 ob 21:34
400 let cerkve na Polenšaku

400 let cerkve na Polenšaku

Drugo nedeljo v oktobru so na Polenšaku v Slovenskih goricah, ki leži na jugu Prlekije, ob množičnem številu obiskovalcev od blizu in daleč, praznovali 400-letnico izgradnje cerkve Marijinega obiskanja, 250-letnico posvetitve cerkve in 150-letnico samostojne župnije. Župnija Polenšak, katero ob soupravljanju župnije sv. Lovrenc v Slovenskih goricah, upravlja duhovnik Dušan Todorovič, obsega več vasi. Pri pripravi praznovanja je sodelovalo veliko domačinov iz okoliških vasi in praktično vsa društva, za kar gre vsem iskrena zahvala. Župljani iz okoliških vasi so pokazali veliko mero pripravljenosti sodelovanja, solidarnosti in srčnosti.

Po sveti maši in blagoslovu obnovitvenih del, ki jo je daroval nadškof Mariborske nadškofije monsinjor Alojzij Cvikl, se je slovesnost nadaljevala ob sproščenem vzdušju pod šotorom, na prireditvenem prostoru, ki so ga skrbno pripravili člani polenskega in žamenskega gasilskega društva.

Ob poskočnih zvokih jih je najprej ob izhodu iz cerkve pozdravila pihalna godba Občine Dornava. Domačini so ob sodelovanju moderatorke Erike Masten Toplak in pod režijo dr. Renate Debeljak premierno predstavili muzikel »Pod polensko lipo«, ki je požel veliko navdušenja in čestitke. V predstavi so sodelovali vsi trije polenski zbori: otroški »Marijine zvezdice«, mladinski »Magnificat« in starejši, predice iz Turističnega društva, pevski solisti Amadeja Dvoršak, Martina Horvat in Marjan Petek, kot igralci v glavnih vlogah pa večletni predsednik TD Polenšak Franc Kukovec, Blaž Kukovec in Maria Mohlmann. V nadaljevanju so se z občudovanjem zazrli v preteklost, koliko ljubezni in močne pokončne vere so imeli predniki, ki so na tem mestu, kjer danes stoji cerkev, po Mariji prosili Boga za blagoslove in ob izviru studenčne vode prejemali posebne milosti ozdravljenja po Marijini priprošnji. Na slovesnosti je bila prvič orisana, še mnogim neznana, bogata zgodovina Polenšaka, ki jo skriva prelepa Marijina cerkev. Pisani viri namreč poročajo o potovanju slovanskih apostolov, sv. Cirila in Metoda, čez Polenšak v 9. stoletju, o izviru zdravilne vode, kjer danes stoji glavni oltar, arheoloških najdiščih v okolici, odcepu Rimske ceste skozi Petoviono, ki je potekala čez Polenšak proti Ljutomeru, rimskih vojaških utrdbah, ozdravljenjih, gradnji same cerkve in večtisočih romarjev v začetku prejšnjega stoletja. Vse navedeno, nameravajo v naslednjem letu zajeti v knjigi o zgodovini in sedanjem življenju Polenšaka, za katero je gradivo začel zbirati domačin Franc Zagoršak iz Žamencev.

Po kulturnem programu, ki so ga popestrili tudi Ljudski pevci iz sosednje župnije v Juršincih, so prisluhnili nagovoru g. nadškofa in pozdravu gostov.

Po obilni pogostitvi mesarstva Valenko iz Dornave in domačih gospodinj se je domači župnik Dušan Todorovič skupaj z g. nadškofom z manjšo pozornostjo zahvalil 92-tim »boterom«, ki so darovali za obnovo strehe in fasade na cerkvi.

Slovesnost se je z velikim zadovoljstvom in nepopisnimi občutki zaključila v poznih popoldanskih urah.



Več v Kultura in izobraževanje