Na Tišini bodo odprli prenovljen vodnjak

Odprtje bo soboto, 3. septembra 2011, ob 18. uri, pri cerkvi na Tišini

Prlekija-on.net, četrtek, 1. september 2011 ob 13:502
Obnovljen vodnjak pri cerkvi Marijinega rojstva na Tišini

Obnovljen vodnjak pri cerkvi Marijinega rojstva na Tišini

Vodnjake na železno črpalko ali »stüdenec z ročnov pumpov« so Prekmurci gradili v začetku prve polovice 20. stoletja. Vodnjak se nahaja med cerkvijo, župniščem in vrtcem Lavra na Tišini. Vodnjak je okrogle oblike, obdan z zidaki in poglobljen do globine sedmih metrov. Zaradi prilagoditve terenu je bil v preteklosti nadzidan še za pol metra. Nadzemni del je v celoti obnovljen iz lesa ter opremljen z identično iztočno glavo in črpalko. V bližini cerkve sta bila zgrajena še dva vodnjaka, eden je bil v času porušitve osnovne šole zasut, drugi še čaka na oživitev.

Župnijski vodnjak pri cerkvi na Tišini je v preteklosti služil predvsem potrebam župnije, vernikom in tudi stare osnovne šole, da so se lahko osvežili, s včasih, še čisto in zdravo vodo. Ljudje pravijo, da je bilo najlepše druženje vedno po končani maši ali ob večerih. Danes bo služil kot vir vode za zalivanje rastlin in kot turistična učna točka za vzgojo otrok in obiskovalcev. Vodnjak daje vpogled v trajnostno rabo vode, kot omejenega naravnega vira, ki zahteva odgovorno ravnanje, posebej v Prekmurju. V bližini vodnjaka teče potok Mokoš ob katerem poteka 10 km dolga Vodna učna pot Mokoš s petimi učnimi točkami, katere cilj je krepitev okoljske odgovornosti. Vodnjak pri cerkvi bo dodan vodni učni poti in bo nova turistična točka v občini Tišina.

V okviru Heliosovega sklada, ki sta ga leta 1998 ustanovila poslovni sistem HELIOS in Ministrstvo za okolje in prostor, je to že 73. obnovljeni vodnjak v 63. slovenski občini. V Prekmurju je bilo s Heliosovo pomočjo obnovljenih že 11 vodnih virov. Heliosov sklad se financira iz deleža okolju prijaznih premazov blagovne znamke HELIOS: Bori, Tessarol in Ideal.

Vljudno vabljeni, da se skupaj z nami veselite pomembnih pridobitev v našem kraju ob praznovanju 11. občinskega praznika občine Tišina.Odprtje obnovljenega vodnjaka pri cerkvi Marijinega rojstva na Tišini, bo v soboto, 3. septembra 2011, ob 18. uri, pri cerkvi na Tišini.

Za spremljevalni kulturni program bodo poskrbeli otroci iz Vrtca Lavra ter kitarist Jernej Hanc.


Več v Gospodarstvo