Obnovljivi viri energije - priložnost za Ljutomer

Javna razprava na temo obnovljivih virov energije v občini Ljutomer

Prlekija-on.net, petek, 2. september 2011 ob 18:3011
Obnovljivi viri energije - priložnost za Ljutomer

Obnovljivi viri energije - priložnost za Ljutomer

V četrtek, 8. septembra, ob 18. uri, bo v Domu kulture v Ljutomeru potekala zanimiva javna razprava na temo obnovljivih virov energije - priložnosti za Ljutomer.

V razpravi bodo razpravljali, mag. Olga Karba - županja občine Ljutomer, doc. dr. Henrik Gjerkeš - univerzitetni profesor, strokovnjak s področja trajnostnega razvoja, Peter Vadasz - župan občine Güssing ter Rok Sunko - direktor podjetja Pomurske elektrarne d.o.o.

"V Sloveniji  se sploh še ne zavedate, kakšne možnosti in potenciale imate, ki jih še niste začeli izkoriščati. Premalo se zavedate, da pomenijo obnovljivi viri energije energetsko neodvisnost in da vsaka tako proizvedena kWh energije in toplote pomeni manj nafte oziroma plina iz tujine, medtem ko plin in nafta zahtevata naš denar, z njuno uporabo pa onesnažujemo okolje. Želim vam srečno na poti razvoja. Pri nas imate model, ki mu lahko sledite, in prišli boste do enakega cilja. Na tej poti ne morete zgrešiti."

Inženir Werner Rauscher, Güssing (www.erevir.si)

Uporaba obnovljivih virov energije predstavlja velik potencial
Pretresi na svetovnem trgu energentov, skupaj z naraščajočo skrbjo za varstvo okolja in globalnim segrevanjem že nekaj časa zapovedujejo vedno večje zanimanje za uporabo alternativnih načinov pridobivanja energije. Fosilna goriva (nafta, premog in zemeljski plin) so se v preteklosti izkazala kot vlečni konj ekonomskega napredka, vendar pa so obenem tudi ključni povzročitelj okoljskih problemov, škodljivih vplivov na zdravje prebivalstva, predvsem pa velike energetske odvisnosti držav, regij in lokalnih skupnosti, ki ne razpolagajo z lastnimi viri fosilnih energentov. Tradicionalni viri fosilnih goriv se zato vse bolj soočajo s pritiski po zamenjavi in v tem kontekstu so obnovljivi viri energije že začeli igrati transcendentalno vlogo. Zato je povsem samoumevno, da uporaba obnovljivih virov energije predstavlja velik potencial v proizvodnji toplotne in električne energije. Ta energetski potencial je bil do sedaj slabo ali celo napačno izkoriščan, čeprav lahko znatno prispeva k pozitivni strukturi primarne energije in energetski neodvisnosti posameznih držav, tudi Slovenije. Po drugi strani pa se proces tranzicije k sistemom proizvodnje in komercializacije energije, ki izvira iz obnovljivih virov, na globalni ravni krepi, čemur pritrjujejo tudi izkušnje zelo blizu nas.

Dokaz je mesto Güssing, ki je danes energetsko neodvisna občina
Nedvomno gre v primeru projektov izrabe OVE za zahtevne projekte, ki pa so trajnostno naravnani in imajo mnoge pozitivne učinke na lokalno skupnost in življenje prebivalcev: Dokaz za to je mesto Güssing na avstrijskem Gradiščanskem, ki se nahaja v neposredni soseščini Pomurja. Leta 1989 so si v tem mestu začrtali cilje, temelječe na gospodarskem razvoju s pomočjo obnovljivih virov energije. Danes, 22 let pozneje, je Güssing energetsko neodvisna občina. V Güssingu, ki šteje samo 4.000 prebivalcev, namreč z obnovljivimi viri energije proizvedejo 85 % potrebne toplote za ogrevanje in industrijo, ter 50% celotnih potreb po električni energiji (gospodinjstev in industrije). Ob tem pa ne pozabijo dodati, da bi bila njihova proizvodnja energije v danostih, s kakršnimi razpolaga Pomurje, še večja. Ob vožnji skozi te avstrijske kraje, ki so bili brez industrijske tradicije, brez tovarn, katerih pomen stalno poudarjamo v Sloveniji in še posebej v Pomurju, si težko predstavljamo, kako jim je uspelo iz nič napraviti tako velik razvojni napredek. Očitno je, da so si na realni analizi stanja in razmer postavili jasen in dolgoročno usmerjen cilj, ki mu je sledil podjetniški sektor. Odločili so se za energijski koncept s poudarkom na pridobivanju energije iz lokalno dostopnih obnovljivih virov.

Koncept, ki so ga zasnovali in ga izvajajo v Güssingu, je mestu dodelil ime evropskega centra za obnovljivo energijo. Leta 2004 je bila Občina Güssing odlikovana z državnim priznanjem za najbolj inovativno avstrijsko občino. Güssingu, ki je ne tako daleč nazaj veljal za najrevnejšo avstrijsko pokrajino, je s preusmeritvijo na domače obnovljive vire energije uspelo doseči energetsko neodvisnost. V zadnjem času pa z razvojem novih tehnologij na področju rabe obnovljivih virov prevzema tudi vodilno vlogo na raziskovalno-razvojnem področju. Mestu z nekaj manj kot 4000 prebivalci je z ustrezno politiko uspelo kratkoročno ustvariti 240 novih delovnih mest neposredno povezanih s področjem obnovljivih virov energije. Zmanjšali so odseljevanje in spodbudili prihod več kot 50 podjetij v pokrajino, kar je pomenilo dodatnih 1000 novih zaposlitev. Pred prehodom na obnovljive vire so v Güssingu za ogrevanje 'izvozili' 6 do 7 mio EUR letno, sedaj skupni prihodki od energije, ki znašajo 13 mio EUR, prispevajo k novim delovnim mestom in razcvetu pokrajine. Güssing je evropski center za obnovljive vire energije s tehnološkimi centri, ki letno privabijo kar 20.000 t.i. ekoturistov.

Projekt izgradnje sistema za proizvodnjo energije iz lesne biomase v Ljutomeru
Dogodek Obnovljivi viri energije – priložnost za Ljutomer organizira Občina Ljutomer in bo potekal v četrtek 8. septembra 2011 ob 18h v ljutomerskem Domu kulture. Rdečo nit dogodka predstavlja zgodba o uspehu avstrijskega mesteca Güssing, ki mu je preko vizionarskih odločitev nosilcev lokalne oblasti že ob koncu 80-ih in v začetku 90-ih let uspelo doseči pravzaprav popolno energetsko neodvisnost. Nekaj več kot 20 let kasneje je bila odločitev za razvoj zasnovan na izkoriščanju obnovljivih virov energije sprejeta tudi v občini Ljutomer. S pomočjo privatne iniciative se je namreč v mestu Ljutomer začel pripravljati projekt izgradnje sistema za soproizvodnjo električne in toplotne energije iz lesne biomase, ki bo omogočal oskrbo celotne ljutomerske industrije, javnih prostorov in gospodinjstev z zeleno toplotno energijo. Tej privatni iniciativi je z velikim posluhom sledila tudi lokalna oblast, ki želi razvoj občine zasnovati na trajnostni rasti in zeleni oskrbi z energijo.

V središču dogodka bo že omenjeni model Güssing in možnosti za razvoj mesta Ljutomer po enakem modelu. Dogodek bo otvorila ljutomerska županja mag. Olga Karba, ki bo predstavila razloge za izvedbo javne razprave in iniciativo, ki je privedla do odločitve, da tudi mesto Ljutomer prevzame model Güssing kot jedro trajnostno naravnanega razvoja v prihodnosti. V nadaljevanju bo pomen samooskrbe lokalnih skupnosti ter trende in razvojne smernice na nacionalni in evropski ravni predstavil doc. dr. Henrik Gjerkeš, bivši univerzitetni profesor ter strokovnjak s področja trajnostnega razvoja. V nadaljevanju bo občinstvo nagovoril g. Peter Vadasz, župan občine Güssing, strokovnjak s svetovnim renomejem in oče razvojnega modela, ki je mestece Güssing postavil na svetovni zemljevid. G. Vadasz bo predstavil implikacije trajnostnega usmerjanja, ki ga želi v prihodnosti v svojem razvojnem jedru prevzeti tudi mesto Ljutomer in odgovarjal na vprašanja občinstva. Javna razpravo bo zaključil g. Rok Sunko, direktor podjetja POMURSKE ELEKTRARNE d.o.o., ki bo predstavil projekt, ki ga želi to podjetje realizirati v Ljutomeru. Podjetje POMURSKE ELEKTRARNE d.o.o. namreč v Ljutomeru razvija projekt izgradnje sistema za soproizvodnjo električne in toplotne energije iz lesne biomase, s katerim se želi v mestu Ljutomer postaviti temeljni kamen za razvoj mesta po vzoru modela Güssing. Sami predstavitvi bo sledila javna razprava, na kateri bodo lahko občani in zainteresirana javnost postavljali vprašanja glede samega projekta in izhodišč, na katerih želi občina Ljutomer v prihodnosti utemeljiti svoj razvoj.


Več v Gospodarstvo