Splošna knjižnica Ljutomer je letošnji november posvetila darovanju

Rdeča nit letošnjega tedna je povabilo Izvolite (v) knjižnico.

Prlekija-on.net, četrtek, 17. november 2022 ob 14:41
Teden splošnih knjižnic

Teden splošnih knjižnic

Slovenske splošne knjižnice med 14. in 18. novembrom obeležujemo svoj jubilejni teden, v katerem z različnimi prireditvami širimo bralno kulturo, nagovarjamo svoje člane, k vpisu pa vabimo tudi nove obiskovalce.
Rdeča nit letošnjega tedna je povabilo Izvolite (v) knjižnico.

Splošna knjižnica Ljutomer je letošnji november posvetila darovanju. Zaradi permanentne prostorske stiske mladinskega oddelka smo knjige, ki so do sedaj večinoma počivale v skladišču, darovali knjižnicam v naših vrtcih, osnovnih šolah in tudi gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, kjer oddelku za predšolsko vzgojo primanjkuje knjižnih slovenskih in tujih izdaj.

Darovali smo knjige, ki jih je naša knjižnica nabavila v časih, ko je bila knjižna produkcija mladinske literature napram danes dokaj nizka in je knjižnica z dodeljenim denarjem Ministrstva za kulturo in ustanoviteljice Občine Ljutomer lahko poskrbela za večje število izvodov posameznih naslovov. Danes je nabavna slika povsem drugačna in zelo pereča, še posebej pa v podobnih knjižnicah kot je naša ljutomerska.
V pičlih 3 tednih so se v našem skladišču zvrstile prav vse zgoraj omenjene ustanove. Knjig so bile izjemno vesele, saj so lahko svoje knjižnice dopolnile in obogatile. Kljub programskim potrebam (bralne značke, razna tekmovanja itd.) se vse pogosteje tudi sami srečujejo s finančnim in posledično knjižnim primanjkljajem.

Akcija podarjanja knjig se že skoraj zaključuje, do danes pa je na novih policah v vseh prleških izobraževalnih ustanovah zaživelo kar 1449 knjig.

Jasna Branka Staman,
Samostojna bibl. sodelavka Splošne knjižnice LjutomerVeč v Kultura in izobraževanje