Dan z društvom slepih

Slepota in slabovidnost v našem okolju

Filip Matko, sobota, 3. september 2011 ob 13:58
Delavnica o slepih

Delavnica o slepih

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota je petkov dan, 2. septembra, izbralo za gostovanje v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Namenjen je bil stanovalkam in stanovalcem doma, kot tudi vsem zaposlenim v njem. Kajti, kako bodo slepo oziroma slabovidno osebo sprejeli v okolju v katerem živi, je v veliki meri odvisno, kako bo ta oseba sprejela sebe in svojo drugačnost in se znašla v vsakdanjem življenju.

Kot pooblaščenec Izvršnega odbora društva je sodeloval Štefan Maučec, sodelovala je tajnica društva Marjetka Grabar, kot gosta pa sta prišla še podžupan Občine Radenci Janez Konrad in policist Marjan Fujs iz Policijske postaje Gornja Radgona. Strokovni uvod v neke vrste ustvarjalno delavnico o slepoti je imel Stane Florjančič, profesor tiflopedagogike. Tako se je vsem zainteresiranim predstavilo, kako pomagamo drugim osebam iz okolja, da bodo lažje razumeli slepo ali slabovidno osebo, prepoznali njene sposobnosti in posebne potrebe, razvijali partnerski odnos ter jo podpirali v njeni emancipaciji. Seznanilo se jih je s fenomenom slepote, z gibalnimi in komunikacijskimi ovirami (s katerimi se slepa oz. slabovidna oseba srečuje v vsakdanjem življenju), o pridobivanju osnovnih spretnosti spremljanja slepe osebe ter s tehničnimi pripomočki, ki so v pomoč slepim in slabovidnim.
Nekateri so se lahko s predstavniki Medobčinskega društva slepih in slabovidnih celo pomerili v igranju šaha ter igrice Človek ne jezi se.

Ob tokratnem srečanju je obveljal dogovor o ponovnem obisku v letu 2012, ko bi naj bila izvedena podobna enodnevna delavnica, tedaj s poudarkom na ozaveščanju drugih oseb s pomenom bele palice v prometu, vse z namenom, da se vsi seznanijo, kako pomagati pomoči potrebnim ter še posebej o premagovanju stereotipov o slepoti.


Več v Kultura in izobraževanje