Škrjanček poje, žvrgoli...

Likovna razstava Petra Plavčaka v Lenartu

Filip Matko, nedelja, 4. september 2011 ob 11:04
Peter Plavčak

Peter Plavčak

Z uvodno pesmico »Škrjanček poje, žvrgoli…« pevk in pevcev mešanega pevskega zbora Karitasovega doma v Lenartu se je v tej ustanovi 2. septembra ob 10. uri dopoldne pričela slovesnost ob otvoritvi likovne razstave Vladimirja Petra Plavčaka iz Maribora.

Rodil se je 3. julija 1947, že v osnovni šoli pa je njegov smisel za likovno izražanje opazil akademski  slikar Janez Šibila, ki je bil njegov prvi mentor. Odlično je ocenil nekaj slik v gvašu in akvarelni tehniki, kar pa je bilo premalo, da bi se Peter odločil za slikanje. Ob obiska Srednje tehnične šole v Mariboru in pozneje Fakultete za strojništvo v Mariboru ter Ljubljani je slikarsko izražanje popolnoma zamrlo in bilo dolga desetletja skrito v podzavesti. Le v tehničnem risanju in opisni geometriji so se kalile prostorske perspektive in smisel za etično izražanje.

Ob srečanju z Abrahamom leta 1997 pa je prišlo, čisto po naključju, do preloma v popolnoma drugo smer. Prebudil se je dolgo skrit smisel za likovno izražanje. Na pobudo žene je prijel za barve in začel s slikanjem. Najprej v pastelni tehniki, nato v akrilu in olju. Imel je kar nekaj mentorjev s pedagoško likovno izobrazbo. Vključil se je v likovno skupino Amater v Rušah, v slovenske likovne Samorastnike v Ljubljani, nekaj časa bil pri KUD Angel Besednjak Maribor in nato sooblikoval likovno skupino STIL (Studenški likovniki) na Studencih v Mariboru. Udeleževal se je številnih likovnih kolonij v okolici Maribora, srečanj z ljubiteljskimi in akademskimi slikarji, poglabljal izkušnje in napredoval kot samouk. V preteklih štirinajstih letih je imel več samostojnih razstav in bil udeležen na številnih skupinskih razstavah. Za svoj največji uspeh šteje 3. mesto in odkupno nagrado ljubljanske županje Vike Potočnik za sliko »Podoba Ljubljane 2002« ter dve nagradi v občini Žetale. Prejel je občinsko priznanje mestne četrti Studenci za razvoj likovne dejavnosti v galeriji Studenček v Mariboru, ponosen pa je na večkratno udeležbo na mednarodnih dobrodelnih likovnih kolonijah koroške Karitas v Krivi Vrbi v Avstriji. Razstave je imel v avstrijskih Tinjah, Celovcu, v Ljubljani, v Celju, Šentilju, Kungoti, Lovrencu, Rušah, Lenartu, Ptuju...

Prav na pobudo Petra Plavčaka, ki tokrat prvič razstavlja v Domu Sv. Lenarta, je nastala tudi likovna kolonija »Umetniki za dom Sv. Lenarta«, ki je bila letos v maju organizirana že drugič. V zadnjem času pa je aktivni vodja kulturnih programov ob otvoritvah razstav v mestni četrti Studenci, kjer so gostili priznane slikarje. Peter Plavčak je lani maja sodeloval na 1. likovni koloniji v Domu v Lenartu, v juliju na 4. Anini paleti pri Sv. Ani, v začetku septembra na mednarodni humanitarni koloniji Karitas v Krivi Vrbi pri Celovcu, v oktobru na 2. Martinovi koloniji v Zg. Dražen Vrhu, v novembru 2010 pa kot vabljeni gost DPD Svoboda Majšperk na likovnem srečanju in razstavi v Štatenbergu. Letos je sodeloval na 2. koloniji Doma v Lenartu in likovni koloniji Žetale.

Tokratna likovna razstava v Domu v Lenartu  je že dvanajsta po vrsti in Peter Plavčak je bil pobudnik zanje, saj je tudi prvo razstavo s svojimi prijatelji slikarji postavil prav on.


Več v Kultura in izobraževanje