Kofola je imela rekordno poletje

Kljub velikemu povečanju vhodnih stroškov je na dobri poti, da doseže svoje letne cilje.

Prlekija-on.net, nedelja, 27. november 2022 ob 08:50
Radenska

Radenska

Skupina Kofola je že večkrat potrdila, da zna obvladati krizne situacije in ohraniti finančno disciplino tudi v zahtevnih obdobjih. Kljub najvišji sezonski prodaji, ki jo je zabeležila v svoji zgodovini, pa se je morala Kofola soočiti z velikimi dvigi cen surovin, embalaže in energije. Na izzive se je odzvala z veliko mero fleksibilnosti in uvedla varčevalne ukrepe, kar je pripomoglo k obetu, da bo dosegla ciljni EBITDA. V letošnjem letu je bila situacija najzahtevnejša na Češkem in Slovaškem, k obvladovanju izzivov v tem obdobju pa je prispevala Adriatic regija ter hčerinski družbi skupine LEROS in UGO.

»Največji izziv tretjega četrtletja je bil spopadanje z ogromnim vplivom rasti vhodnih stroškov. Dejstvo, da smo bili dobro pripravljeni na sezono, nam je pomagalo obvladati to situacijo. In bila je uspešna - tako na Češkoslovaškem kot v Adriatic regiji. Vreme je bilo dobro in naše prodajne ekipe so opravile odlično delo. Uspelo nam je doseči najvišjo prodajo v glavni sezoni doslej. V tretjem četrtletju je naša prodaja presegla 95,3 milijonov evrov, kar ni povezano zgolj z rastjo cen nekaterih produktov kot posledica povišanja stroškov surovih materialov, temveč tudi z visoko prodajo. Vendar pa so naraščajoči vhodni stroški zmanjšali skupni EBITDA Skupine za skoraj 11 %,« je rezultate komentiral Jannis Samaras, izvršni direktor skupine Kofola.

V Adriatic regiji je Skupna zabeležila rekordne številke. »V segmentu HoReCa smo celo presegli prodajo iz leta 2019 in zrasli za 35 %. Na ta rezultat smo ponosni,« je povedal Marián Šefčovič, direktor Radenske. Skupna prodaja v Sloveniji je v tretjem četrtletju zrasla za malo manj kot 3 % (glede na število izdelkov), na Hrvaškem pa za rekordnih 11 %.

»Tudi LEROS je beležil uspešno četrtletje, saj je že ob koncu devetega meseca dosegel celoletni cilj EBITDA. Zadovoljni smo tudi z rezultati družbe UGO, ki je pokazala večjo produktivnost na vseh ravneh. Njihova prodaja na področju gostinskih storitev je dosegla 132 % lanske, pakirani asortiran pa je v primerjavi z lanskim letom zrastel za 7 %,« je povzel Jannis Samaras.

Na Češkem in Slovaškem so najbolj rasle pijače v sodih in stekleni embalaži. »K visoki prodaji na Češkoslovaškem so prispevala manjša pakiranja za potovanja. Med maloprodajnimi formati so bile še posebej uspešne vode - Ondrášovka, Korunní in Kláštorná Kalcia,« je povedal Daniel Buryš, izvršni direktor Kofole na Češkem in Slovaškem.

Kljub težki situaciji, povezani z rastjo stroškov, Kofola ni opustila svojih dolgoročnih trajnostnih načrtov. V Krnovu in Rajecká Lesná je podjetje sodelovalo pri reševanju problema suše in pripravi ukrepov za ohranjanje vode. Z blagovno znamko Vinea so vzpostavii sodelovanje z drugimi domačimi vinarji in pripravili omejeno serijo Vinea Kumšt Moštu s sokom črne murve. V moravskem mestu Strážnice je LEROS ustanovil posebno poslovno enoto, v kateri pomaga zagotavljati zaposlitev osebam z omejitvami. UGO se je pridružil inovativnemu projektu Challenge Lab, v sklopu katerega katerega iščejo način za učinkovito in trajnostno predelavo organskih odpadkov iz njihovih salaterij in svežih barov. Na področju inovativnosti embalaže je družba nadaljevala z ekomodulacijo - poenotenjem barv PET plastenk ter prihrankom pri uporabljenih materialih.

V letu, v katerem mineva 20 let, odkar je družina Samaras kupila originalno formulo Kofola, sta podjetje in blagovna znamka prejela tudi več pomembnih nagrad. Kofola je v kategoriji Made in Czechoslovakia prejela češko "Nagrado dobre volje" za podjetja, ki jih ljudje cenijo. Potrošniki so Kofolo ponovno izbrali tudi za najbolj zaupanja vredno blagovno znamko leta. Slovenska Radenska pa je prejela nagrado za najbolj okoljsko ozaveščeno podjetje (za 1l povratno plastenko Pepsi z zabojnikom iz 100 % recikliranega materiala, "zero waste dogodek" Maraton treh src ter akcijo Zelena Slovenija, ki že tretje leto zapored vključuje zasaditev 10.000 dreves).

Prejšnje napovedi so že nakazovale, da bi splošna nestabilnost v gospodarstvu, povišane cene in zaskrbljenost glede prihodnosti lahko povzročile ohlajanje povpraševanja potrošnikov. To se je začelo kazati oktobra. »Ker pa smo bili na to vnaprej pripravljeni, smo se odločili, da kljub težavam ostanemo pri napovedanih obetih za konec leta. Naš cilj je doseči spodnji del napovedanega razpona EBITDA, to je 43,9 milijonov evrov,« zaključuje Martin Pisklák, finančni direktor skupine Kofola.

EBITDA



Več v Gospodarstvo