Prenovljen vaško gasilski dom v Lukavcih

Ob prazniku občine Križevci nova pridobitev tudi v Lukavcih

Branko košti, ponedeljek, 5. september 2011 ob 11:45
Prenovljen vaško gasilski dom Lukavci

Prenovljen vaško gasilski dom Lukavci

Sedanji vaško gasilski dom v Lukavcih je bil po drugi svetovni vojni zgrajen z udarniškim delom kot Zadružni dom. Ker ni imel prave vsebine, so si gasilci prizadevali, da ga pridobijo za svoje potrebe, kar jim je v letu 1958 tudi uspelo. Takrat so ga prevzeli v surovem stanju in ga dokončno uredili za svoje potrebe in potrebe krajanov.

Zob časa je naredil svoje tudi na tej stavbi, zato so prizadevni gasilci v zadnjih letih iskali možnosti, načine in sredstva za prenovo. V sojih prizadevanjih so naleteli na podporo občine Križevci pri Ljutomeru, ki v zadnjih letih s pomočjo sredstev, pridobljenih na razpisih skladov EU, sistematično pomaga pri obnovah vaških in gasilskih domov na svojem območju. Tudi za Lukavce so uspeli pridobiti okrog 24.000 € sredstev, katere so Lukavčani oplemenitili z okrog 9.000 € prostovljnih prispevkov in ogromno ur prostovoljnega dela gasilcecev in večine krajanov. V teku prenove so zamenjali vsa okna in vhodna vrata, garažna vrata so zamenjali z novimi na električni pogon, obnovili so ostrešje in ga pokrili z novo kritino, uredili strelovod in novo fasado. V notranjosti so na novo položene keramične plošče, prebeljene stene, v dvorani so pobrusili parket in naredili nove stenske obloge. Dom Lukavci je v sklopu objekta zgradil še novo bivalno enoto, katere otvoritev bo čez kakšen mesec.

Trak pred vhodom je po darovani maši križevskega župnika in po prisrčnem kulturnem programu skupaj s predstavniki PGD Lukavci prerezal župan občine Križevci, sicer pa domačin, mag. Branko Belec. Navdušenje nad novo pridobitvijo so krajani Lukavec izkazali z množično udeležbo na slovesnosti, saj se zavedajo, da dom ne bo služil le gasilcem, ampak tudi ostalim organizacijam, društvom in tudi posameznikom.


Več v Družabno