Tudi v Gornji Radgoni bo vroča politična jesen

Iz OO Zares - nova politika Gornja Radgona so poslali odprto pismo županu občine Antonu Kampušu

Prlekija-on.net, sreda, 7. september 2011 ob 10:292
Anton Kampuš

Anton Kampuš

Tudi v Gornji Radgoni so odnosi župan - občinski svetniki vse prej kot idealni. Iz OO Zares - nova politika Gornja Radgona so glede nesklicane izredne seje sedaj poslali odprto pismo županu občine Antonu Kampušu.

Na 5. redni seji Občinskega sveta občine Gornja Radgona, 23. junija, so pri OO Zares - nova politika Gornja Radgona vložili zahtevo za izredno sejo s 7. podpisi svetnikov OS Gornja Radgona. Ker vse do danes izredna seja ni bila sklicana, so 25. avgusta na občino ponovno poslali zahtevo za sklic seje ter zahtevo še dopolnili. Pod zahtevo so se podpisali občinski svetniki Robert Žinkovič, Brane Klun, Stanko Rojko, David Roškar, Milan Križan, Miroslav Njivar, Ivan Kajdič, Nataša Lorber in Matej Škrobar.

Kot razloge za sklic izredne seje so navedli dejstva, "da je po naših ugotovitvah župan Anton Kampuš hudo prestopil meje svojih pooblastil in tako ravnal v nasprotju z veljavnimi zakoni, Statutom občine Gornja Radgona in Odlokom o ustanovitvi javnega podjetja Komunala Radgona d.o.o., lokalni časopis Prepih št 10/05, s tem, ko je dne 22.4.2011 samovoljno v notarskem zapisniku notarke sprejel čistopis akta o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo, z nazivom Komunala Radgona, javno podjetje d.o.o.. Že iz naslova družbe je razvidno, da gre dejansko za novi akt o ustanovitvi komunalnega podjetja in da je ta družba nazivno tudi preimenovana v novo podjetje. To nadalje potrjujejo tudi bistvene spremembe v sami vsebini tega akta, ki se nanašajo zlasti na samo organizacijo družbe, organe družbe, način imenovanja direktorja in prokurista in na delovno področje nove družbe.

Ravno tako pa je dejstvo, da se posamezne določbe tega akta že izvajajo. Tako je v izrecnem soglasju župana nadzorni svet komunale, katerega legitimnost je vprašljiva, ker v zadevi teče sodni postopek, že imenoval sedanjega v.d. direktorja javnega podjetja Komunala Radgona d.o.o.. Zato je glede statusa in pravnega položaja te firme nastala velika pravna nejasnost in dejanska zmeda. Vse to pa je dejansko v največji meri povzročeno z nezakonitim sprejemom spornega akta.

Statut občine kot najvišji akt lokalne skupnosti med drugim v 15. odst.20.čl. določa, da občinski svet ustanavlja javna podjetja v skladu z zakonom. Ni dvoma, da se tako podjetje ustanavlja z odlokom občinskega sveta in da se prav tako vse njegove morebitne spremembe in dopolnitve sprejemajo na enak način. Prav tako pa veljavni odlok o ustanovitvi javnega podjetja komunala določa v 8.čl., da ustanoviteljske pravice izvršuje Občinski svet Občine Gornja Radgona. Po našem mnenju je tako vsaki akt o ustanovitvi in spreminjanju javnega podjetja Komunala d.o.o., ki ga sprejme kdo drug in ne občinski svet, nezakonit in neveljaven.

Sedanje stanje dvojnosti, ko je formalno v polni veljavnosti Odlok o ustanovitvi javnega podjetja Komunala Radgona d.o.o., ki se v celoti ne izvaja, v praksi pa se delno že uveljavlja tudi županov akt o ustanovitvi družbe Komunala Radgona, javno podjetje d.o.o., je resna in odgovorna potreba, da občinski svet to stanje obravnava in se do njega opredeli z jasnimi stališči in zavezujočimi sklepi."

Predlagatelji sklica pri tem ocenjujejo, da bi občinski svet moral sprejeti ustrezne sklepe, saj naj bi župan ob tem ravnal v nasprotju z veljavnimi predpisi, ko je 22. aprila sprejel čistopis o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo, z nazivom Komunala Radgona, javno podjetje d.o.o. Zato se mu nalaga, da ta akt takoj oz. do naslednje seje Občinskega Sveta odpravi ter sam povrne nastale stroške pri notarki. Prav tako navajajo, da je župan dolžan poskrbeti, da se takoj pripravijo in občinskemu svetu predložijo v obravnavno potrebne spremembe in dopolnitve sedanjega odloka o ustanovitvi javnega podjetja komunala.

Kot še navajajo je predmetna zadeva, ki je predmet obravnave na izredni seji občinskega sveta, nujna in neodložljiva. Zato so tudi v tem pogledu izpolnjeni pogoji za sklic izredne seje. "Nedvomno je, da tako stanje lahko pripelje družbo Komunala Radgona d.o.o., v resne pravne in materialne posledice", so še pojasnili.

Ker seja še ni bila sklicana, so 6. septembra iz omenjenga odbora županu občine Gornja Radgona Antonu Kampušu poslali odprto pismo:

Odprto pismo županu občine Gornja Radgona g. Kampuš Anton-u

ZADEVA: IZREDNA SEJA

Spoštovani poslanec in župan g. Anton Kampuš

Dne 01.09.2011 (povratnica), ste prejeli zahtevo za izredno sejo s strani 9. svetnikov OS občine Gornja Radgona (dovolj že 6. svetnikov), ter OO Zares - nova politika Gornja Radgona. Ker se čas za sklic ter pošiljanje gradiva svetnikom OS Gornja Radgona izteka, Vas pozivam, da gradivo ter vabilo za izredno sejo nemudoma pošljete svetnikom ter ostalim, navedenim na zahtevi za sklic izredne seje. V kolikor seje ne nameravate sklicati, zahtevamo nedvoumno pojasnilo, tudi glede neupoštevanja poslovnika OS, oz. kakšni so razlogi Vas kot župana občine Gornja Radgona, za ignoriranje povsem legitimne zahteve za sklic izredne seje OS.

Lep pozdrav,

Robert Žinkovič, predsednik OO Zares - nova politika Gornja Radgona, svetnik OS Gornja Radgona


Več v Politika