V spomin: Avgust Bobnjar

Poslovil se je evropski vitez vina Avgust Bobnjar.

Prlekija-on.net, torek, 13. december 2022 ob 13:06
Avgust Bobnjar

Avgust Bobnjar

V soboto 10.12.2022 smo se v Veržeju poslovili od viteza vina Avgusta Bobnjara.

Avgust Bobnjar je bil rojen 28. avgusta 1927 v Veržeju, očetu Antonu in mami Mariji Kreft. Bil je edinec svojima staršema. Otroštvo je preživljal na sedanjem trgu Slavka Osterca v Veržeju. Družina Bobnjar si je zgradila leta 1935 svoj novi dom v Osredku v Veržeju.

Osnovno šolo je obiskoval v Veržeju, nato pa meščansko šolo v Ljutomeru, to je moral zaradi 2. svetovne vojne prekiniti. Šolanje je nadaljeval na srednji trgovski šoli v Lipnici. Vojaški rok je služil v Sarajevu. Ob vrnitvi iz vojske se je zaposlil v zadružni trgovini opekarne v Borecih. Med delom v trgovini je spoznal svojo življenjsko ljubezen in sopotnico Albino, s katero sta se poročila in si ustvarila družino. Rodila sta se jima sin Anton in hčerka Breda. V šestdesetih letih sta skupaj z ženo Albino na domačiji prevzela gostilno, kjer je Gusti na vsakem koraku pomagal svoji ženi. Še naprej je hodil v službo v Ljutomer, v takrat ustanovljeno trgovsko podjetje Vesna, kjer je bil zaposlen 36 let kot poslovodja in mentor mnogim bodočim trgovcem.

Skupaj z ženo Albino sta vodila uspešno gostilno znano po vsem Pomurju. V sedemdesetih letih sta dogradila prizidek z večjo dvorano. Bila sta soustvarjalca družbenega življenja v Veržeju.

Gustekov značaj je bil poštenost, iskrenost in spoštovanje do vseh ljudi. Skupaj z ženo sta skozi vsa leta v Veržeju pomagala veliko domačinom.

V sedemdesetih letih je Gusti postal ponosen dedek, ko se je hčerki Bredi rodila njuna vnukinja Iša, čez tri leta še vnuk Rene. Po nekaj letih je sin Toni dobil vnuka Aleksa in zatem še vnukinjo Agnes. Vnuki so jima bili v veliko veselje.

Ob upokojitvi se je Gustek pričel intenzivneje ukvarjati z vinogradništvom, ob veliki podpori žene Albine. Vinogradništvo je postala njuna strast. Za svoje strokovno delo v vinogradu in kleti sta dobivala mnoga najvišja priznanja za vino v Sloveniji in na Hrvaškem. Leta 1994 je bil Bobnjarjev sauvignon na ocenjevanju Vino Ljubljana Slovenski vinski prvak.

V letu 2018 sta se skupaj z ženo Albino razveselila svojega prvega pravnuka Luka, kateri jima je postal luč življenja in jima vlival novo moč.

Po dolgih letih trdega dela so začele moči pešati. Takrat so jima bili v veliko pomoč dobri sosedje na Globočkem bregu, Vladek, Jelka in Silva. Leta 2020 sta se preselila nazaj v Veržej. Z zadnjimi močmi sta leta 2021 napolnila zadnje steklenice vina za prijatelje sorte Rumeni muškat.

V novembru 2022 je moral v bolnico v Mursko Soboto. Kot da bi tisti dan 6. decembra čakal na zadnji obisk svojega pravnuka Luka, je zbral moči in mu podal roko v slovo ter se za dve uri poslovil od vseh nas.

Avgust Bobnjar je bil leta 1995 povabljen v Evropski Red Vitezov Vina, konzulat za Slovenijo, v objem viteškega poslanstva kot hospes - gost omizja. Hitro je napredoval zato ga je visoki senat Viteškega reda OEVE s sedežem v Eisenstadtu na avstrijskem gradiščanskem - Burgenlandu leta 2008 povzdignil v evropskega viteza vina - eques de vino. To je dosegel za svojo izjemno vlogo pri pridelavi in povzdigovanju žlahtnega vina kot kulturne pijače, za delo in aktivnosti v delovanju takrat viteškega omizja Pomurje in danes legature Pomurje. Vinsko viteštvo je bil stil Gustekovega življenja, saj se nikoli ni mogel posloviti od vinskih trt, ki jih je neizmerno ljubil. Njegov viteški rek je bil IN VITE VITA - v trti je življenje. Znal je premagovati zavist, kar je v etičnem kodeksu obnašanja viteza zapovedano.

S pomočjo ljubezni do vina si je kot resničen vitez ustvarjal mnoga prijateljstva, ki vodijo k miru, ne samo do sočloveka ampak tudi med narodi Evrope. Prijateljeval je na obeh straneh meja Slovenije in Hrvaške. Za vse kar je Avgust dobrega storil v čast vinske trte in ugledu slovenskih vinarjev doma in po svetu, ga je visoki viteški Senat leta 2014 odlikoval z zlatim častnim redovnim viteškim križem.

Vsi, ki smo imeli srečo preživeti z vinskim vitezom Gustekom del svojega življenja ga bomo pogrešali. Ostaja nam v lepem spominu.

Cvetka Sakelšek, redovna enologinja




Več v Črna kronika