OOZ Ljutomer za učence 8. in 9. razredov OŠ organizirala predstavitev deficitarnih poklicev

Mladi, ki so pred izobraževalno in poklicno odločitvijo se lahko orientirajo tudi na podlagi takih predstavitev, kot je bila izvedena s strani OOZ Ljutomer, da bo njihovo iskanje službe oz. zaposlitve po končanem šolanju malce lažje.

Prlekija-on.net, petek, 23. december 2022 ob 11:15
Predstavitev deficitarnih poklicev

Predstavitev deficitarnih poklicev

Območna obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Ljutomer je v sredo, 21. decembra, v Mladinsko kulturnem centru Ljutomer za učence 8. in 9. razredov osnovne šole in njihove starše organizirala predstavitev deficitarnih poklicev.

Nekateri poklici so na trgu dela izrazito deficitarni, drugi suficitarni. Deficitarni poklici so tisti, ki jih na trgu dela primanjkuje, saj je povpraševanje delodajalcev večje kot je izobraženega kadra. To predstavlja problem, saj primanjkuje kadra, ki je ustrezno usposobljen za neko delo. Za suficitarne poklice pa je značilno ravno obratno, torej da je na trgu dela veliko število izobraženega kadra, ki po njem ni povpraševanja. Slednji kader je torej na trgu dela težje zaposljiv.

Zavod RS za zaposlovanje letno ugotavlja, katerih kadrov primanjkuje in katerih je preveč. Zato vsako leto na spletu objavijo dokument: Poklicni BAROMETER, v katerem ocenjujejo potrebo po poklicih za tekoče leto.

V letu 2022 so deficitarni naslednji poklici: kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin, orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar-polagalec keramičnih oblog, gozdar, dimnikar, steklar. Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad letno razpiše štipendije za deficitane poklice. Letos je bilo možno pridobiti štipendijo za naslednje deficitarne poklice: kamnosek, mehatronik operater, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar, krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar, pečar, gozdar, dimnikar, steklar, gastronomske in hotelirske storitve in izdelovalec kovinskih konstrukcij.

Sekretar Damjan Štibler je izpostavil, da je starostna struktura obstoječih podjetnikov, ki opravljajo dejavnosti s seznama deficitarnih poklicev izredno visoka, predstavil pa je tudi poklice prihodnosti: profesionalni prijatelj, organizator zasebnega življenja, svetovalec za osebno produktivnost in organizacijo časa, specialist za zasebnost, nanozdravnik, digitalni arheolog, podatkovni rudar, specialist strojnega vida, svetovalec za e-poslovanje, specialist za iskanje talentov in kadra prihodnosti, strokovnjak za virtualne valute,..

Udeleženci pa so se seznanili tudi z možnostjo obiska sejma MOS v Celju, kjer Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije s svojimi člani in območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami v sodelovanju s Centrom RS za poklicno izobraževanje, kot strateškim partnerjem, ter srednjimi poklicnimi in strokovnimi šolami pripravi tako imenovano Ulico obrti, kjer so predstavljeni zanimivi obrtni poklici. Ulica obrti je organizirana po načelu »vse na enem mestu«, saj osnovnošolci lahko vidijo demonstracijo posameznih poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, dobijo informacije srednjih šol in Centra RS za poklicno izobraževanje, ter spoznajo strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. Učenci se lahko tudi sami aktivno vključijo v izdelavo izdelka oziroma storitve.

Poklici, ki so predstavljeni: avtoserviser, oblikovalec kovin - orodjar, strojni mehanik, mizar, kuhar, natakar, zidar, tesar, pek, slaščičar in elektrikar.

Mladi, ki so pred izobraževalno in poklicno odločitvijo se lahko orientirajo tudi na podlagi takih predstavitev, kot je bila izvedena s strani OOZ Ljutomer, da bo njihovo iskanje službe oz. zaposlitve po končanem šolanju malce lažje.

Izvedbo sofinancira Občina Ljutomer.



Več v Kultura in izobraževanje