ZVIN GLEŽNJA - Kako se izogniti ponovnemu zvinu?

Oglasno sporočilo, četrtek, 29. december 2022 ob 14:31
Kako se izogniti ponovnemu zvinu?

Kako se izogniti ponovnemu zvinu?

Zvini gležnja so pogoste poškodbe, ki se pojavljajo pri ljudeh vseh starosti in na vseh stopnjah športne dejavnosti. Pravzaprav so prvi razlog za odsotnost športnikov na treningih. Večina zvinov gležnja se zgodi med udejstvovanjem v različnih športnih dejavnostih kot so tek, košarka, nogomet ali odbojka. Poleg tega je zvin gležnja, poškodba z veliko stopnjo ponovljivosti.

Kot vsi vemo, se zvin gležnja zgodi zelo nenadoma, hitro in nepredvidljivo. Poznamo medialni, lateralni in visoki zvin gležnja, med katerimi je najpogostejši lateralni zvin gležnja. To pomeni, da se stopalo "zarola" na zunanjo stran stopala. Do tega zvina pride zato, ker se v določenem trenutku nabere preveč sile teže na zunanjem delu stopala, čemur ligamenti v stopalu ne morejo nasprotovati. To, privede do izpaha talusa (tj. stopalne kosti) in nateg ligamentov na zunanjem delu stopala.

Posledično se pojavijo oteklina, razbolelost in nezmožnost polne obremenitve sklepa. Naša rehabilitacija poškodbe pa je običajno sestavljena iz hlajenja, enemu ali dveh dneh počitka in takšnimi ali drugačnimi opornicami. Nato se odpravimo nazaj v službo in k športnim dejavnotim, kot da se zvin gležnja sploh ne bi zgodil.

A ste vedeli, da se kljub visoki pojavnosti in ponovljivosti zvina gležnja, le 50 % poškodovanih posameznikov odloči za zdravniški pregled in strokovno vodeno rehabilitacijo?
Problem se običajno pojavi kasneje, ko si ljudje ne vzamejo časa, da bi zvin ustrezno rehabilitirali, kar lahko privede do kronične nestabilnosti gležnja. Kronična nestabilnost gležnja pa je stanje, opredeljeno kot ponavljajoči se zvini in nenehen občutek nestabilnosti skočnega sklepa.

Zaradi ponavljajočih se zvinov pa se lahko pojavi tudi okvara hrustanca, ki se povečuje z vsakim ponovnim zvinom. Ne nazadnje pa lahko obraba hrustanca vodi tudi v pojav osteoartritisa v gležnju.

Zakaj pa se zvini gležnja ponavljajo?

Pobližje moramo pogledati naše kontakte v stopalu, kjer imamo štiri pomembne kontakte; notranji in zunanji del pete ter bazo mezinca in palca. Stabilnost gležnja in pravi ravnotežen položaj nama zagotavljata ravno notranji del pete in baza palca, katerih stik pa se po zvinu poslabša in vpliva na ponavljajoče zvine gležnja.

Zato se je treba zavedati, da samo slepa krepitev mišic okrog gležnja ne vpliva na večjo stabilnost gležnja. Potrebno se je ponovno naučiti začutiti ustrezne kontakte v stopalu, ter kako te ohranjati med izvajanjem zahtevnejših dinamičnih vaj.

Zvin gležnja - rehabilitacija

Navsezadnje zvin gležnja večinoma krat deluje kot "nedolžna" poškodba, a je vse prej ko to. Zvin gležnja je ena izmed poškodb z največjo stopnjo ponovljivosti, ki lahko vodi v kronično nestabilnost, obrabo hrustanca in celo pojav osteoartritisa.

Ob poškodbi je priporočljivo poiskati strokovno pomoč pri izvajanju rehabilitacije, s pomočjo katere si ponovno zagotovimo ustrezno gibanje stopala, za kar nam bodo zagotovo hvaležni tudi drugi sklepi (npr.: koleno in kolk), skozi katerega se bodo sile prenašale na učinkovit, neškodljiv način.



Več v Šport