V Aeroklubu Ptuj spisali zgodovino: z jadralnim letalom dosegli višino 6.742 metrov nad morjem

S tem so dosegli nov slovenski rekord v kategoriji pridobljena višina. Na uradno potrditev rekorda bo treba sicer še počakati.

Prlekija-on.net, sobota, 14. januar 2023 ob 09:29
Z jadralnim letalom jim je uspela višina 6.742 metrov nad morjem

Z jadralnim letalom jim je uspela višina 6.742 metrov nad morjem

V začetku leta 2023, 2. januarja, se je pisala zgodovina, saj so bili prvič priča poletu člana Aerokluba Ptuj, ki je po vzletu z vitlom z letališča Moškanjci, z jadralnim letalom dosegel višino 6.742 metrov nad morjem. To je uspelo Darku Valenku. S tem so dosegli nov slovenski rekord v kategoriji pridobljena višina. Na uradno potrditev rekorda bo treba sicer še počakati.

Jadralni pilot Darko Valenko je na letališču v Moškanjcih ujel jugozahodni vetrovni val, ki ga je z jadralnim letalom ponesel do neverjetnih višin. "Nisem pričakoval, da bodo take razmere, zato se sam v letalu nisem tako dobro pripravil, ampak je bilo dovolj v bistvu za ta podvig," je ob tem povedal za RTV Slovenija.

Valenko je jadral po zraku 5 ur in 19 minut. Ko je pri 25 stopinjah pod ničlo dosegel višino 6.742 metrov, se je vrnil na letališče. Za zdaj slovenski rekord v kategoriji pridobljena višina sicer ostaja še nepotrjen. "To je višina med najnižjo in najvišjo točko v letenju, " je povedal pilot jadralnega letala in inštruktor letenja Gregor Petrovič, ki je dodal, da je ta rekord zdaj v fazi potrjevanja. Rekordni polet so budno spremljali in merili: "Da to višino izmerimo, uporabljamo posebne instrumente, ki se jim reče logerji, potem ta instrument zazna položaj preko GPS-sprejemnika in tlačnega senzorja, ki zapisuje višino," je razložil.

Kot še poroča RTV Slovenija, je nad poletom bdela kontrola zračnega prometa Maribor in koordinirala polet z zračno kontrolo na Dunaju, da so dovolili polet na višini, kjer je mogoče srečati že tudi potniška letala. Za Valenkom je sicer že 435 vzletov.

Odličen polet pa je pred dnevi uspel tudi Dejanu Filipiču iz Gornjih Ključarovcev, ki je poletel več kot 4300 metrov v višino.

Prispevek RTV Slovenija si lahko ogledate na tej povezavi.

Dan odprtih vrat Aerokluba Ptuj

Aeroklub Ptuj na letališču v Moškanjcih pripravil Dan odprtih vrat


Včeraj se je pisala zgodovina, saj smo bili prvič priča poletu našega člana, ki je po vzletu z vitlom z našega...

Objavil/a Aeroklub Ptuj dne Torek, 03. januar 2023

Ni prav dolgo, slabo leto oz 363 dni, od kar sem letel nazadnje na valovih tu v domači okolici Letališča Ptuj. Torej...

Objavil/a Darko Valenko dne Torek, 03. januar 2023


Več v Zanimivosti