Utrip Knjižnice Ormož na slovenski kulturni praznik

Ob slovenskem kulturnem prazniku, dnevu, ko slavimo kulturo kot enega najpomembnejših stebrov slovenske identitete, vas vabijo na dan odprtih vrat Knjižnice Ormož.

Prlekija-on.net, petek, 3. februar 2023 ob 09:23
Knjižnica Ormož

Knjižnica Ormož

Ob slovenskem kulturnem prazniku, dnevu, ko slavimo kulturo kot enega najpomembnejših stebrov slovenske identitete, vas vabimo na dan odprtih vrat Knjižnice Ormož. Praznovanje praznika bomo pričeli ob 9.30 s predstavo za otroke Le sosed bo mejak v izvedbi Gledališča Smejček. Ob 11. uri bo sledil pozdrav prazniku s Trobilnim kvintetom Kulturnega društva Ormož. Ob 12. uri vam bomo predstavili naše delovanje, pri tem pa izpostavili pomembnejše projekte in dosežke knjižnice ter si ogledali našo bogato zbirko knjižničnega gradiva. V avli Občine Ormož bo ob 13. uri otvoritev razstave Ormož v domoznanski literaturi, ki smo jo pripravili v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož, enota Ormož.

V Knjižnici Ormož bo med 8. februarjem in 15. marcem 2023 na ogled razstava digitaliziranih glasil občin Spodnjega Podravja (tudi Občin Ormož, Središča ob Dravi in Sveti Tomaž), namreč konec leta 2022 smo uspešno zaključili projekt digitalizacije glasil občin Spodnjega Podravja, ki smo ga izvedli v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj, občinami Spodnjega Podravja in Narodno in univerzitetno knjižnico. Glasila, tudi Občin Ormož, Središča ob Dravi in Sveti Tomaž, so odslej na voljo v Digitalni knjižnici Slovenije (dLib.si). Knjižnica bo na slovenski kulturni praznik odprta od 8. do 13. ure, možna bo tudi izposoja gradiva.

Pridružite se nam še na preostalih dogodkih. Vse ljubitelje in ljubiteljice plesa, in tiste, ki radi uživajo ob dobri glasbi, vabimo v mesecu februarju in marcu ob ponedeljkih ob 17. uri na solo plesne delavnice za odrasle. Ob klasičnih plesnih korakih (salsa, čačača ...) se bomo družili na osmih srečanjih. V četrtek, 16. februarja, ob 17. uri bo ukrajinsko pesniški večer z Lariso Bratčenko, upokojeno knjižničarko, pesnico in ljubiteljico branja. Izdano ima pesniško zbirko Družinski prag (Батьківський поріг, Поетичні роздуми, 2020), ki jo bo predstavila poleg pesmi, ki jih je napisala v Sloveniji, kjer je našla zatočišče pred vojno. Pesniški večer bo potekal v ukrajinskem jeziku. Tudi, če ga ne razumete, vam zagotavljamo, da boste uživali v melodiki njenega pesniškega ritma. V četrtek, 23. februarja, ob 17. uri bo ob razmišljanju o darovih hvaležnosti predstavljena knjižica in meditativno-glasbena zgoščenka Hvala Bogu za vse. Hvalnico je pred skoraj sto leti napisal Boris P. Turkestanov, v slovenščino jo je prevedla Irena Kandrič, fotografsko so knjižico opremili Ciril Ambrož, Irena Kandrič in Bojan Toplak.

V letu 2023 praznujemo 750-letnico omembe mesta Ormož. Ob tej priložnosti vas vabimo, da na svojstven način poskrbite, da vaši spomini na mesto Ormož, njegove ljudi ali dogodke ne bodo utonili v pozabo. Sodelujete lahko vsi, otroci, mladi, odrasli in izberete sebi najustreznejši način ovekovečenja spominov. Dobrodošli so vsi prispevki (literarni, likovni ali fotografski), katere nam pošljite do 31. marca 2023 na naš e-naslov: knjiznica.ormoz@knjiznica-ormoz.si.

Najmlajši ljubitelji pravljic, zgodbic prisluhnite pravljicam, ki jih pripravljamo vsak četrtek ob 17. uri.

S tem ko odprete vrata kulturnega hrama, se vam odprejo vrata v tisočero svetov.

Simona Sakelšek



Več v Kultura in izobraževanje