Kožühaje na Cvenu

Kožühali tudi člani Društva zeliščarjev iz Ljubljane

Branko Košti, nedelja, 18. september 2011 ob 11:051
Kožühaje na Cvenu

Kožühaje na Cvenu

TD Cven je v soboto, 17. septembra na svojem Grünti pripravilo eno izmed številnih prireditev, s katerimi želijo iz pozabe iztrgati nekdanja kmečka opravila.

Tokrat so prikazali ročno pospravilo koruze, s povdarkom na kožühaju, nekoč priljubljenemu družabnem dogajanju v jesenskem času na vasi, ko se je vsak večer iz skednjev slišalo veselo petje, po končanem delu pa se je marsikje oglasila tudi harmonka in se je skedenj spremenil v plesišče.

Tokrat so delo opravili gostje, člani Društva zeliščarjev iz Ljubljane. Najprej so se odpravili na bližnjo njivo in se preizkusili v trganju koruze. Presenetljivo dobro jim je šlo, glede na to, da so prišli iz mesta, a jih je kar nekaj ponosno povedalo, da so v mesto prišli iz kmečkega okolja. Tudi kožühaje jim ni predstavljalo težav in koruza na vozu je hitro stala brez "obleke". Za dobro opravljeno delo so bili seveda bogato pogoščeni s krapci, kvasenicami in postržjačami, seveda pa tudi domače kapljice ni manjkalo. In na koncu še ples ob zvokih Dua Holliday. Skoraj tako kot nekoč, le da tokrat niso plesali na skednju ampak na asfaltu.


Več v Družabno