Künštni Prleki so se potepali po Središču ob Dravi in Veliki Nedelji

Tokrat so snemali po Središču ob Dravi in Veliki Nedelji

Milan Belec, ponedeljek, 19. september 2011 ob 20:421
Künštni Prleki pred gradom v Veliki Nedelji

Künštni Prleki pred gradom v Veliki Nedelji

10. septembra so se odpravili Künštni Prleki v Središče ob Dravi. Zgodaj zjutraj so prispeli na obnovljen trg pred občinsko zgradbo, kjer jih je pričakal župan Jurij Borko, kateri je predstavil občino in razvoj le-te.

Imeli so čast srečati se s prvim častnim občanom Središča Martinekom Habjaničem, kateri je povedal veliko zanimivosti o razvoju kraja.

Obisk oljarne, kjer so imeli osrednjo prireditev je bil priložnost spoznati veliko ponudnikov kateri so sodelovali na tej prireditvi. Seveda je glavni poudarek na bučnem olju. Neverjetna je bila ponudba jedi in peciv, katera so bila tokrat predstavljena.
Potepanje so nadaljevali do Sokolane, osrednje prireditvene dvorane v Središču, ubrano petje ženske skupine JUAN je bila nagrada za ta poseben obisk.

Boris Kočevar s katerim so se srečali v parku pred cekvijo na Grabah je povabil Milana na ogled stare struge reke Drave. Bogastvo katerega ponuja ta del Prlekije je neznan večini ljudi. Gotovo je to tudi sreča za ta biser narave. 52 haktarjev velik otok je posebnost o katerem vedo le redki kaj povedati, še manj je takšnih ki vedo, da je to največji slovenski otok. Žuborenje Drave, pretakanja preko brzic in ustvarjanje tolmunov je nekaj kar le stežka najdeš. Vožnja s kanujem, opazovanje življenja v bistri reki se stežka opiše. Videti ščuko ko zaplava izpod goste rečne trave, petje premnogih ptic in cvetovi, kateri cvetijo samo tukaj na produ. Raj katerega je potrebno skrbno čuvati. Boris je človek ki je del te neokrnjene narave.

Obisk gradu Velika Nedelja postreže s premnogimi posebnostmi. Zbirke predmetov v okolju, ki mu daje občutek prisotnosti nekdanjih prebivalcev. Vodenje po gradu je zanimivo, še bolj, saj Manica pozna večino skrivnosti in jih razloži na zanimiv izviren  način.

Künštni Prleki so spoznali del teh zgodb. Film katerega bodo videli gledalci pa bo zagotovo poseben in bo predstavljal veliko posebnosti in zanimivosti.


Več v Glasba in film