V Vučji vasi odkrili doprsni kip dr. Dragotina Cvetka

O nekdanjem kolegu je spregovoril akademik dr. Kajetan Gantar

Branko Košti, ponedeljek, 19. september 2011 ob 22:072
Okritje doprsnega kipa dr. Dragotina Cvetka

Okritje doprsnega kipa dr. Dragotina Cvetka

V Vučji vasi je bila v nedeljo, 18. septembra, prva v nizu prireditev, ki se bodo zvrstile v naslednjiih dneh ob 100 letnici rojstva velikega prleškega rojaka dr. Dragotina Cvetka. Na svečanosti, ki sovpada tudi s praznovanjem 13. praznika občine Križevci, so pred staro šolo, v kateri je bil rojen, odkrili njegov doprsni kip, delo akademskega kiparja Eda Dolinarja.

O osebnosti in delu Dragotina Cvetka, utemeljitelja slovenske muzikologije, je spregovoril njegov nekdanji kolega s Filozofske fakultete, akademik dr. Kajetan Gantar. Opisal ga je kot skromnega, a odločnega in vztrajnega človeka, ki je kljub neprijaznim razmeram uspel postaviti temelje slovenski muzikologiji in jo umestiti na svetovni zemljevid. Z delom Zgodovina glasbene umetnosti na Slovenskem, ki ga je Cvetko napisal in je izšlo v treh knjigah v letih 1958 - 1960, je utemeljil slovensko muzikološko stroko. Bil je pobudnik ustanovitve Oddelka za muzikologijo na Filozofski fakulteti leta 1962 in Muzikološkega inštituta pri SAZU, za katera je ustanovil tudi krovni reviji Muzikološki zbornik na fakulteti in zbirko Monumenta artis musicae Sloveniae na inštitutu.

Dragotin Cvetko je užival tudi izjemen mednarodni ugled, predaval je na mnogih mednarodnih muzikoloških konferencah, kongresih in simpozijih, obiskal je številne univerze in bil gost mnogih radijskih oddaj, kot edini Slovenec je predsedoval Mednarodnemu muzikološkemu društvu. Njegovo znanstveno delo je bilo nagrajeno s številnimi nagradami, med drugim je leta 1961 prejel Prešernovo nagrado, nagrado AVNOJ in Herderjevo nagrado 1972. leta.

Po odkritju doprsnega kipa je bila v dvorani gasilskega doma odprta razstava V prostoru in času Drgotina Cvetka. Avtorica Melanija Markovič je ob sodelovanju strokovne sodelavke dr. Katarine Bogunovič Hočevar predstavila fotografije, pisma in nekatere predmete, ki jih je upoabljal.

Slovesnost v Vučji vasi je bila obogatena s kulturnim programom, katerega so izvedli Rogisti LD Križevci, domače ljudske pevke, mladi folklorniki, Komorni zbor Orfej in pozavnist Marko Slavič.

Razstava v dvorani gasilskega doma bo na ogled do 25. septembra, ob delavnikih med 14. in 20. uro, v soboto in nedeljo med 9. in 16. uro. Za skupinski ogled pišite na: melanijamarkovic@gmail.com ali pokličite +386 31 517 199.


Več v Kultura in izobraževanje