»A smo v Gornji Radgoni pokopali demokracijo?«

Bojkot izredne seje s strani župana in koalicijskih svetnikov Občinskega sveta Občine Gornja Radgona

Prlekija-on.net, četrtek, 22. september 2011 ob 16:022
Zares - nova politika, Stanko Rojko v sredini

Zares - nova politika, Stanko Rojko v sredini

V ponedeljek, 19. septembra, je 8 članov Občinskega sveta Občine Gornja Radgona sklicalo izredno sejo Občinskega sveta Občine Gornja Radgona. Kot je znano, so že julija vložili zahtevo za izredno sejo ter od takrat še dvakrat pozvali župana Antona Kampuša, da naj sejo skliče. A je župan možnost sklica zavrnil z obrazložitvijo, da ni izrednih razmer in zato ni potrebe po sklicu izredne seje.

Zato je izredno sejo, 19. septembra, sklicalo 8 članov: Branko Klun, Robert Žinkovič, David Roškar, Miroslav Njivar, Milan Križan, Ivan Kajdič, Matej Škrobar in Stanko Rojko, ki je sejo tudi vodil ter na seji obravnavalo perečo tematiko. Vendar so o tej tematiki razpravljali sami, saj so župan in koalicijski svetniki Občinskega sveta Občine Gornja Radgona sejo bojkotirali.

Preberite tudi:
Tudi v Gornji Radgoni bo vroča politična jesen

Iz OO Zares - nova politika Gornja Radgona so zato v zvezi s tem, v javnost poslali izjavo, ki je v nadaljevanju objavljeno v celoti (nelektorirano).

IZJAVA ZA JAVNOST – ODPRTO PISMO:

A smo v Gornji Radgoni pokopali demokracijo?

Bojkot izredne seje s strani župana in koalicijskih svetnikov Občinskega sveta Občine Gornja Radgona

Dne, 19. 9. 2011 smo člani Občinskega sveta Občine Gornja Radgona (8 članov) sklicali izredno sejo Občinskega sveta Občine Gornja Radgona. Za sklic smo sicer že meseca julija in od takrat še dvakrat pozvali župana Antona Kampuša, ki pa je možnost sklica izredne seje zavrnil z obrazložitvijo, da ni izrednih izrednih razmer. Zato smo v skladu s predpisanimi akti izredno sejo sklicali sami.  Razlog sklica seje je ugotovitev sklicateljev, da je župan, g. Anton Kampuš hudo prestopil meje svojih pooblastil in tako ravnal v nasprotju z veljavnimi zakoni, Statutom Občine Gornja Radgona in Odlokom o ustanovitvi Javnega podjetja Komunala Radgona d.o.o.. Za sklic izredne seje smo pozvali župana, ki pa je zavrnil našo pobudo, da skliče izredno sejo, zato smo v skladu z akti sejo sklicali sami.

V "odsotnosti" župana je sejo vodil član Občinskega Sveta Občine Gornja Radgona iz OO Zares-nova politika Gornja Radgona g. Stanko Rojko. Prav Stanko Rojko je bil na zadnjih volitvah tudi kandidat za župana Občine Gornja Radgona s strani omenjene stranke.

Za sejo smo predlagali sklepe s katerimi bi odpravili sporno spremenjene akte s strani župana.  Menimo namreč, da je edini organ, ki lahko odloča o spremembah akta katerega koli javnega podjetja v občini, občinski svet in prav tako je zapisano v ustanovitvenem aktu Javnega podjetja Komunala Radgona d.o.o.

Sklicana seja je bila nesklepčna, saj je celotna koalicija na čelu z županom Občine Gornja Radgona sejo bojkotirala. Situacija, do katere je prišlo ob sklicu seje, kaže na ignoranco posameznih občinski svetnikov in župana, ki so bili izvoljeni pred slabim letom in so jim volilci zaupali vodenje občine v dobro občanov. Bojkot seje, kjer predlagatelji predlagajo, da se stvari urejajo v skladu z zakoni in veljavnimi akti, bi lahko označili kot bojkot pravne države in podpiranje nespoštovanja zakonov. Dejstva, da je župan prekoračil pooblastila, se ne da spregledati. Naše mnenje je, da župan ne more sam odločati o tako pomembnih zadevah kot so spremembe aktov javnih podjetij. Sprašujemo se ali ob takšnem načinu "samoodločanja" župana sploh še potrebujemo občinski svet oz. a imamo člani najpomembnejšega organa v občini sploh še kakšno veljavo in besedo. Dogajanje in sam bojkot seje lahko mirno označimo kot bojkot oz. "pokop" demokracije v Gornji Radgoni.

Namigi in neresnice, ki se pojavljajo, da želimo “pokopati” radgonsko komunalno podjetje so zavajajoči in neresnični. Vsi se strinjamo, da je komunalno podjetje pomembno za Občino Gornja Radgona in da ga potrebujemo, zato si sklicatelji izredne seje tudi prizadevamo, da podjetje opravlja svoje poslanstvo še naprej. V ospredje postavljamo še dejstvo, da so v omenjenem podjetju zaposleni prav ljudje iz naše občine.  Do nastale situacije ne bi prišlo, če bi župan Anton Kampuš spoštoval akte in zakone, ki so predpisani. V ustanovitvenem aktu piše, da spremembe akta lahko sprejema samo občinski svet, torej to nikakor ne more početi župan sam in prav o tem bi morala teči beseda na sklicani izredni seji.

Od župana in članov občinskega sveta pričakujemo, da javno predstavijo svoje razloge za bojkot seje in pogled na omenjeno situacijo. Večina svetnikov se je sicer opravičila, a glede na dejstvo, da je manjkalo vseh 12 koalicijskih svetnikov menimo, da ne gre za resnična opravičila, vsaj v večini ne. Verjamemo, da je kdo resnično imel opravičljiv razlog, a po našem mnenju to ne more biti vseh 12 svetnikov, kaj šele odsotnost župana g. Kampuš Antona.

Na redni seji, ki bo v ponedeljek, 26. 9. 2011 od župana in koalicijskih članov občinskega sveta pričakujemo razpravo na točki dnevnega reda, ki vsebuje omenjeno problematiko.

Občinski svetniki, prisotni na izredni seji
Stanko Rojko
Branko Klun
Robert Žinkovič
David Roškar
Miroslav Njivar
Milan Križan
Ivan Kajdič
Matej Škrobar
Nataša Lorber



Več v Politika