Izšla nova slikanica Žabja alergija, alergija na vodo

Prlekija-on.net, petek, 23. september 2011 ob 22:24
Zavod VISTA Murska Sobota v sodelovanju z različnimi institucijami nadaljuje svojo izvirno idejo o izdajanju otroških slikanic, katere bogatijo ravno otroške ilustracije. Osrednja vsebinska nota knjig za otroke zbranih v zbirki EkoŠkrat je okoljsko osveščanje.
Zbirko EkoŠKRAT sestavljajo tako naslednje knjige: Pepi in njegovo gnezdo, Veliki nemarni škornji, Cumper camper, Poldi na ribičiji in nova slikanica Žabja alergija, alergija na vodo.

20. septembra je tako v sodelovanju s Knjižnico Domžale izšla 5 slikanica avtorice Aleksandre Pinterič z naslovom Žabja alergija, alergija na vodo pri nastajanju katere je bilo vključenih 261 otrok. Na prireditvi v Domžalah so se tako prvič srečali vsi: 23 avtorjev ilustracij, 14 avtorjev pobarvank, mentorice, starši in avtorica zgodbe ter ostali vključeni. Sam izid knjige je popestrila tudi nova Aleksandrina predstava za otroke Cvetlični vrt pajacka Nacka.

Zgodba ŽABJA ALERGIJA, ALERGIJA NA VODO pripoveduje o žabi Greti, ki živi v žabjem kraljestvu z imenom Žabji Dol. Nekega dne se ji pojavijo vijolični srbeči mozolji po celem telesu. Ko obišče zdravnico ji ta pove diagnozo: žabja alergija – alergija na vodo. Žabec Urh se domisli, da ji bo pomagala potapljaška obleka. Kmalu zbolijo vse žabe in v kraljestvu Žabji Dol se vse spremeni. Greta in žabec Urh poiščeta pomoč pri treh svetih žabah in ena izmed nalog je rastlinska čistilna naprava. Ko žabice izpolnijo vse zadane naloge in se mlaka očisti, se prične praznik Dan vseh čistih mlak.

O projektu je ga. Stanka Zanoškar, članica komisije za izbor in predstavnica Knjižnice Domžale, povedala:
»Z Zavodom Vista – zavodom za razvoj vrednot Murska Sobota, smo se prvič srečali, ko so nas obiskali z interaktivno predstavo Pepi in njegovo gnezdo, kateri je sledila še ustvarjalna delavnica. Imeli smo se imenitno in ko so nas povabili k sodelovanju pri likovnem natečaju na besedilo slikanice Aleksandre Pinterič Žabja alergija, alergija na vodo, smo se z veseljem pridružili, tako kot tudi šole na našem območju. Na natečaj se je prijavilo 6 šol s 261 otroki pod vodstvom 12 mentoric, in sicer O.Š. Domžale s P. Š. Ihan,O. Š. Venclja Perka , O. Š. Dragomelj, O.Š. Rodica, O.Š. Jurija Vege Moravče in O. Š. Mengeš. V izbor je prišlo 170 ilustracij, med katerimi smo izbirali ilustracije za slikanico, potrdila in pobarvanke.
Veseli smo, da je pred nami imenitna ekološka slikanica, ki jo krasijo prelepe izvirne otroške Ilustracije; slikanica, ki nas vabi k branju in k razmišljanju o svetu, ki nas obdaja. K razmišljanju, kako ohraniti svet za nas in za naše otroke, da bo zrak čist, da bodo reke čiste in da bodo v mlakah regljale žabe brez alergije.«

Vsebina slikanice se nanaša na mlake, življenje v njih ter spoznavanje njihove biotske raznovrstnosti s specifiko osveščanja o ogroženih vrstah – tako rastlinskih kot živalskih.

Strokovnjakinja za dvoživke Katja Pobolšaj, Centra za kartografijo favne in flore je v uvodu k slikanici zapisala:
»Dvoživke sodijo med najbolj ogrožene živali v Evropi in Sloveniji. Najbolj jih ogrožajo izguba, fragmentacija in uničenje primernih habitatov (npr. mrestišč dvoživk - mlak, prezimovališč, poletnih zatočišč), onesnaževanje voda in vnos tujerodnih vrst ter bolezni.
Zavzemanje biologov za ohranitev vrst je usmerjeno predvsem v vzdrževanje raznovrstnosti živega sveta (biodiverzitete oz. biotske pestrosti). Poleg tega pa so dvoživke tudi pomembni "bioindikatorji" (biopokazatelji) stanja okolja, saj populacije zelo hitro reagirajo na različne spremembe v okolju. Tako habitati, kjer je prisotnih veliko vrst in osebkov dvoživk, predstavljajo zdravo in uravnoteženo okolje. Če dvoživke nenadoma izginejo oz. se njihovo število opazno zmanjšuje, je to opozorilni znak, da se življenjske razmere slabšajo, čeprav v okolju samem tega še ni opaziti. Takrat je mogoče še čas, da raziščemo vzroke sprememb in primerno ukrepamo.
Pravljica Aleksandre Pinterič o alergiji na vodo žabice Grete in ostalih prebivalcev kraljestva Žabji dol na preprost in razumljiv način tudi našim najmlajšim predstavi pereče okoljske probleme, ki so na žalost postali že del našega vsakdana. Upam, da jih bo zgodba vzpodbudila k temu, da bodo mlake, luže, močvirja in druge vode okoli sebe videli z novimi očmi. Lahko bodo raziskali, ali je Greta tam še doma, ali je Žabji dol še poln živahnih prebivalcev ali pa bodo le-ti potrebovali pomoč in bo treba ljudi opozoriti, da je nekaj narobe.«

V času projekta je nastala tudi razstava izbranih ilustracij Žabja alergija. V poletnem času je gostovala v enoti Mengeš, o čemer pripoveduje knjižničarka Barbara Ahačič Osterman:
»Naše sodelovanje s Sandro in Matejo sega že v leto 2010. Že od samega začetka, me je prevzela njuna pozitivna energija in neverjetna zagnanost in povezanost z otroci, s katerimi sta ustvarjali. Nekako se mi zdi, da je skupno sodelovanje pri nastanku slikanice Žabja alergija neka logična posledica.
Razstava, ki si jo od danes naprej lahko ogledate na oddelku za otroke in mladino v Knjižnici Domžale, je čez poletje gostovala tudi v enoti Mengeš. Na likovnem natečaju za ilustracije v slikanici sta sodelovala tudi dva razreda iz OŠ Mengeš, tako da ilustracije izbranih učencev najdemo tudi v slikanici.
Predvsem pa so me presenetili odzivi obiskovalcev knjižnice, ki so bili nad razstavo preprosto navdušeni. Tudi njih so, tako kot vse nas prevzele vse male in velike žabice iz Žabjega dola.
Toliko pohval in dobrih besed ni požela še nobena razstava v mengeški knjižnici. Zato si lahko samo še zaželim, da bo nekoč v prihodnosti potekalo še kakšno tako uspešno sodelovanje med Prekmurjem in našo knjižnico.«

Projekt je tako zajemal likovni natečaj z izborom, razstavo likovnih del otrok in izdajo slikanice ter pobarvank. Dodano vrednost projektu je podala zunanja razstava v podobi celotne slikanice, ki je od junija do konec avgusta letos bogatila Arboretum Volčji Potok in si jo je tako ogledalo več tisoč ljudi.
»Zgodba o žabici Greti se tako ne končuje,« pravi Aleksandra Pinterič, avtorica in vodja  Zavoda VISTA. »Pozitivno sprejetost knjige v obliki razstave bomo tako popeljali do zainteresiranih vrtcev in šol na regijski in nacionalni ravni ter tako pokušali poglobiti čutno vez med knjig, naravo in otrokom.«


Več v Najmlajši